Presskonferens i Trollhättan med Saab:s vd Jan Åke Jonsson och näringsminister Maud Olofsson. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Saab i Trollhättan

Olofsson: "Ett överraskande beslut"

Uppdaterad: 17:40
Näringsminister Maud Olofsson kommenterade GM:s beslut att lägga ned Saab under en presskonferens i Trollhättan under eftermiddagen. Nu ska man fokusera på framtiden, var beskedet.

– Det här är ett mycket överraskande beslut och det är mycket beklagligt för det kom i sämsta tänkbara tid, under jultid, sade näringsminister Maud Olofsson vid inledningen av presskonferensen i Trollhättan.

– Det vi känner allihopa är att det är otroligt tråkigt för oss som kämpat för att det ska bli bra i slutändan. Men det är GM som själv som fattat detta beslut på grunder som de får svara på.

Under presskonferensen fick Maud Olofsson frågan om regeringen gjort tillräckligt för Saab. Och det har regeringen gjort, bollen ligger och har hela tiden legat hos GM, som kunde gjort mer enligt näringsministern.

– De som äger Saab är GM. Jag tycker GM kunde gjort mer under alla dessa år. Det är ytterst ägaren som ansvarig. Vi har försökt stärka upp forskningssidan, vi har gjort mycket annat för Trollhättan.

Näringsministern förklarade också att det nu är framtiden som ska ligga i fokus för Trollhättan, det hon kallade ”framtidsspåret”.

– Vi var här för två veckor sedan och sade att våra myndigheter är fullt förberedda på detta, det finns två miljarder hos bland annat Arbetsförmedlingen.

– Nu tvingas vi byta fokus. Arbetsförmedlingen har fått pengar, vi har grundat Trygghetsrådet, det finns Almi och vi har tillfört Novatum viktiga resurser för att jobba med framtidsspåret.

Och beskedet om att General Motors skulle släppa hela Saab-projektet var känt för regeringen redan på morgonen.

– Vi visste om detta i morse och hade indikationer på det redan i natt.

Maud Olofsson uppgav också att man på måndag nästa vecka kommer att ha ett extrainkallat möte med bland annat fackliga företrädare.

De fackliga organisationerna på Saab Automobile i Trollhättan har tidigare bland annat ansett att regeringen måste vara mer åtkomlig i förhandlingarna kring ett eventuellt Saabköp. Paul Åkerlund, ordförande för IF Metall på Saab, sade i början av december att man gärna hade velat se en samordnare från regeringssidan som skulle vara kontaktbar "dag och natt", en så kallad Saab-jour.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin beklagar att Saab nu läggs ner.

– Det är en mycket allvarlig dag, inte bara för tusentals familjer i Trollhättan, utan för svensk industri och svensk konkurrenskraft, säger hon.

Med tanke på den brist på vinst som Saab har haft de senaste 20 åren, fanns det egentligen någon riktig chans för Saab från början tror du?

– Det finns mycket som regeringen borde ha gjort tidigare. Det är jag inte ensam om att tycka. Men nu handlar de viktiga beskeden om vad som ska ske i Trollhättan nu, vilket stöd och vilken uppbackning som svensk underleverantörsindustri kan få, och vilken plan regeringen har.

I Trollhättan är arbetslösheten hög i dag, större än på de flesta håll. Kommun har redan en arbetslöshet på elva procent, nästan tre procentenheter högre än riksgenomsnittet.


Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista