Hoppet om ett starkt avtal minskar

USA:s president Barack Obama höll i dag tal vid FN:s klimatkonferens i Köpenhamn. Han uppmanade alla länder att medverka till ett nytt klimatavtal, men själv hade han inga nya utfästelser att komma med.

– Alla måste röra sig och göra eftergifter, sa Obama i sitt tal. Han lät som alltid mycket energisk och beslutsam.

– Tiden för prat är över. Det finns ingen tid att förlora, sa Obama. 

Han kunde dock själv inte presentera några nya löften om utsläppsminskningar. Det stod klart redan igår vid utrikesminister Hillary Clintons framträdande.

USA lovar att minska utsläppen med 17 procent till 2020 räknat från 2005, vilket motsvarar 4 procent från 1990.

EU har hela tiden ställt krav på att USA måste minska sina utsläpp mer.  EU har sagt att man kan minska utsläppen med 30 procent till 2020 om andra industriländer också minskar mer.

Det löftet har varit ganska hårt knutet till om USA gör ett större åtagande. 

– Jag tror att det blir väldigt svårt för presidenten att komma hit nästa vecka och helt enkelt bara upprepa det som stod i förra veckans pressmeddelande, sa miljöminister Andreas Carlgren vid klimatkonferensen för någon vecka sedan.

Nu på eftermiddagen återupptog statsminister Fredrik Reinfeldt överläggningarna med den grupp på ett trettiotal länder, som levererade ett utkast i morse.  Men det dokumentet är rätt löst i kanterna och saknar konkretion.  Det upprepar formuleringar från aktionsplanen från Bali för två år sedan att industriländerna måste göra stora utsläppsminskningar, men när det kommer till siffror anges bara X procent.

Lesothos premiärminister Pakhalitha Mosisili uttryckte idag sin besvikelse över förhandlingarna som representant för de fattigaste länderna.

– Vi, de minst utvecklade länderna kom till Köpenhamn med höga förväntningar. Herr president, att säga att vi är besvikna är verkligen en underdrift. 

Ingrid Gustavsson, Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se