Gunilla Carlsson.

Swedfund hemlighåller Swedmilkrapport

Det statliga riskkapital- bolaget Swedfund vägrar offentliggöra den granskning som man själva har gjort om sin inblandning i affären med mejeriet Swedmilk i Makedonien. Inte heller biståndsministern vill få rapporten offentlig vilket retar oppositionen.

Inte heller biståndsminister Gunilla Carlsson tänker agera för att rapporten ska lämnas ut. Det här rimmar illa med regeringens nya policy kring öppenhet inom biståndet, menar oppositionen.

Nu kräver Socialdemokraternas representant i utrikesutskottet, Kent Härstedt, att den nya informationen om Swedfunds agerande i Makedonien offentliggörs.

– Jag kräver pappren på bordet. Jag tycker att när det är något som har hanterats på ett uppenbart skandalöst sätt, och det finns många frågetecken och tveksamheter, ska man svara med öppenhet kring biståndet.

Ekot och P1-programmet Kaliber har tidigare kunnat avslöja hur svenska biståndspengar från riskkapitalbolaget Swedfund bidrog till att bönder i Makedonien drevs till ruinens brant.

Efter vår granskning har Swedfunds agerande debatterats i riksdagen. Flera ledamöter har krävt att regeringen gör en oberoende utredning om vad som skett i Makedonien.

I stället är det Swedfund själva som via en advokatbyrå har granskat sitt eget handlande. I ett pressmeddelande skriver Swedfund att den granskningen kommit fram till att bolaget agerat korrekt och ansvarsfullt.

Det var också det besked som biståndsminister Gunilla Carlsson hade att komma med under en utfrågning i riksdagen.

När Ekot ber regeringen om att få ta del av granskningsrapporten svarar ministerns pressekreterare Peter Larsson att rapporten inte finns på UD och att biståndsministern alltså inte har läst den.

Gunilla Carlsson vill heller inte svara på några frågor angående granskningen.

– Jag är djupt kritisk och samtidigt förvånad, för under de senaste året har ju biståndsministern talat om öppenhet och vikten med att se resultat av verksamheten. Nu när det blåser kring den egna husknuten svarar biståndsministern med tystnad eller inga kommentarer, säger Socialdemokraternas Kent Härstedt.

Även riksdagsledamoten Ulla Andersson, från Vänsterpartiet, kräver att all information kring Swedmilkaffären görs offentlig.

– När biståndsministern hänvisar till en rapport offentligt riksdagens kammare i en debatt med mig angående Swedfund borde det finnas ett ansvar hos UD att faktiskt se till att rapporten offentliggörs. Sedan tycker jag att ministern själv borde tillsätta en oberoende utredning, för en part som utvärderar sig själv kommer nog inte riktigt fram till samma resultat som en oberoende utvärderare gör, säger Ulla Andersson (V).

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista