Littorin tror på bra stöd till Saabanställda

Arbetsförmedlingen har tillräckligt med resurser för att klara krisen i Trollhättan, enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, som ska träffa representanter från Trollhättan i nästa vecka.

– Det finns gott om resurser. Det finns gott om engagemang. Det är inte det som är det stora problemet just nu. Vi bedömer att vi klarar av den här situationen med de resurser som finns, säger Sven Otto Littorin.

Upp till 8 000 arbeten skulle kunna försvinna vid Saabs nedläggning, om underleverantörerna räknas in, enligt en studie från Tillväxtverket.

Littorin är ändå optimistiskt. Med samordning mellan olika myndigheter, företag och arbetsförmedling kan en hel del få jobb snabbt.

– Det finns ju en del goda erfarenheter ska jag säga. Två tredjedelar av dem som har förlorat jobben på Saab under det gångna halvåret har kommit vidare till nytt jobb. Av dem som har förlorat jobbet på Volvo det här året har uppemot 80 procent gått vidare till jobb eller utbildning, säger Sven Otto Littorin.

Dessutom tror Littorin att GM nu hjälpa dem som förlorar jobbet.

– Vi förutsätter att vi tillsammans med Saab och GM kan lägga upp en ordentlig handlingsplan som innebär att alla enskilda medarbetare och deras familjer ska få tydligare besked om vad som kommer och hur man ska hantera det hela. Man är med och bidrar en del till utbildningsinsatser eller till olika omställningsöverenskommelser och arrangemang som man kan göra, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Mats Eriksson 
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista