Knarkkartellernas tentakler uppges nå ända ut till 47 länder. Foto: Miguel Tovar/Scanpix.

Fortsatt krig mot knarket i Mexiko

Den mexikanske knarkkungen Arturo Beltrán Leyvas död uppfattas som ett allvarligt slag mot hela narkotikaindustrin. Fortfarande finns det minst fem mäktiga knarkkarteller i Mexiko som kommer att försöka fylla det tomrum Beltrán Leyva lämnat.

De mexikanska knarkkartellernas tentakler når enligt polisen in i minst 47 länder. Enbart i Mexiko hålls en halv miljon människor sysselsatta av kartellerna.

Med andra ord en jätteindustri som knappast rasar samman bara för att en av dess ledare försvinner. Enligt myndigheterna är det i dag fem karteller som dominerar narkotikaindustrin i Mexiko.

Los Zetas består av tidigare elitsoldater från den mexikanska armén som började med att sälja sina tjänster till andra karteller men som mer och mer har gripit in direkt i både produktion och distribution.

Delstaten Michoacan är högkvarter för La familia, ”familjen”, en av de mest brutala kartellerna men som på något kryptiskt sätt också fungerar som en slags karismatisk religiös sekt, där kartellens högsta ledare framställs som frälsare.

Sinaloakartellen är Mexikos mäktigaste. Dess ledare, El Chapo Guzmán, som var Arturo Beltrán Leyvas edsvurne fiende, beskrivs av tidskriften Forbes som en av världens rikaste män.

Tidigare var det Juarezkartellen, under ledning av familjen Carillo Fuentes, som var mäktigast i Mexiko men sedan dess ledare Amado Carillo, känd som "El señor de los cielos", skyarnas herre, därför att det var han som började använda fraktflyg i stor skala för att smuggla kokain till USA, dödades under en plastikoperation, så har kartellen förlorat i inflytande.

Tijuanakartellen, baserad i gränsstaden mot USA, är den som har drabbats hårdast sedan militären sattes in i kampen mot knarkindustrin.

Att Arturo Beltrán Leyva, bossarnas boss, el jefe de los jefes, nu är död är ett hårt slag, men ändå förmodligen bara en rispa i den brutala och kompakta apparat som den mexikanska narkotikaindustrin har byggt upp.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista