Saabs nedläggning

GM tiger om utebliven Saab-affär

General Motors vill fortfarande inte kommentera vad det var som gjorde att man avslutade förhandlingarna med holländska Spyker om en försäljning av Saab. Men medieuppgifter gör gällande att företaget ska ha varit tveksamt till Spykers ryska finansiärer.

– Oavsett vilka problemen var så rann tiden ut för Saab, vi insåg att vi inte skulle hinna färdigt i tid, därför drog vi ur proppen, säger GM:s presstalesman John McDonald.  

Det är vad GM officiellt säger när det handlar om varför man plötsligt valde att avsluta förhandlingarna med Spyker om en försäljning av Saab Automobile, trots att den officiella tidsfristen inte gick ut förrän sista december. Ett beslut som nu gör att nedläggningen av Saab påbörjas.  

– Det spelar ingen roll vilka huvudanledningarna var, finns inte tiden för att få till en uppgörelse, så blir det inget säger John McDonald vidare.  

Medieuppgifter gör dock gällande att GM ska tvekat att sälja Saab till Spyker, eftersom företaget finansieras av den ryska banken Convers Group, som kontrolleras av den ryske finansmannen Alexander Antonov.  

Tidningen New York Times citerar en anonym tjänsteman på GM som säger att GM oroade sig över vart teknik, som man en gång ägt, skulle ta vägen om man sålde Saab till Spyker.  

En annan fråga som inte var löst var huruvida Spyker skulle godkännas av den Europeiska Investeringsbanken för det lån som skulle finansiera affären.  

Det är något som tidigare legat till grund för den uppgörelse som fanns när svenska Koenigsegg fortfarande var aktuellt för att köpa Saab. Att den detaljen inte var löst ännu bekräftade GM:s vice vd John Smith på en presskonferens på fredagen.  

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se