Trollhättan

Oklart om villkor för Saab-anställda

Det finns fortfarande många oklarheter om vad som ska hända med de 3 500 anställda på Saab Automobile i Trollhättan efter beskedet i går från ägaren GM att fabriken kommer att läggas ned.

Två avgörande frågor är hur snabbt nedläggningen kommer att ske och vilka villkor de anställda kommer att få.

– Det finns inget positivt i det här. Men jag tycker det är viktigt att det finns trygghetspaket som kommer efter och att det finns fackliga företrädare som kommer att göra allt för alla anställda så att man landar så mjukt som det någonsin går, säger Anette Hellgren Unionens klubbordförande på Saab.  

– Sedan fortsätter vi ju kampen med att titta hur förutsättningarna ser ut. Kommer det att se olika ut på olika avdelningar? Men eftersom det är en kontrollerad avveckling, är det några som kommer att finnas kvar längre. Det vill säga att de uppsägningstider man har enligt lagar och avtal, de gäller, vilket är en fördel om man nu kan tala om fördelar i det här läget, säger Anette Hellgren. 

Nämligen vadå? 

– Har du sex månaders uppsägningstid så är det sex månaders uppsägningstid. Så skulle det ju inte ha varit om man valt att göra en konkurs till exempel, säger klubbordförande Anette Hellgren. 

I går kom det för många Saab-anställda och trollhättebor, osannolika beskedet om att lägga ner bilfabriken i Trollhättan efter över 60-års bilproduktion.  

I slutet av 1980-talet jobbade så många som över 10 000 personer jobbade då på fabriken här i Trollhättan. Nu är det inte fler än 3 500 personer, och snart inga alls.  

På vilket sätt fabriken kommer att läggas ned är oklart. I går var det enda beskedet att tidsplanen nu ska diskuteras. Vad som däremot är helt klart är att den nya 9-5-modellen som skulle produceras på allvar efter jul- och nyårsledigheten, inte kommer ut på marknaden.  

Istället väntar förhandlingar om uppsägningar för personalen. Allan Rothlind är personalchef vid Saab Automobile.  

– Det är ju så att vi är alla anställda på Saab. Det finns inga beslut tagna om att vi inte ska vara anställda på Saab. Det beslut som är taget är att GM:s avsikt är att avveckla. Och vilken tid det tar är det för tidigt att svara på.    

Så om man oroar sig och frågar: Kommer jag att få lön i januari och februari? Ja, så är det ju, säger Allan Rothlind.  

Men hur länge kommer Saab-anställda att få lön?  

– Det går inte att svara på. Men det är ju samma spelregler som gäller överhuvudtaget när man lägger ner verksamhet. Och beslutet är inte taget i vilken form den här avvecklingen ska ske, säger personalchefen Allan Rothlind.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se