Klimatmötet utan bindande klimatavtal

Det blev inget juridiskt bindande avtal om minskade utsläpp vid FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn. Istället blev det en politisk överenskommelse utan konkreta utsläppsminskningar.

Det var inte förrän långt in på småtimmarna som det blev klart att det inte blir något avtal med bindande löften om minskade utsläpp. Mötet där världens makthavare skulle svara på vetenskapens rop på handling för att klimatförändringarna inte ska skena - slutade istället i en vag överenskommelse. Och frivilligorganisationerna på plats i Köpenhamn klassar hela mötet som ett fiasko.

– Jag tycker att både för klimatets del och för u-länders del, det är de som kommer att drabbas mest av misslyckandena här, så är det absolut ett misslyckande. Jag tycker också att det är viktigt att påpeka att det är industriländer som inte har lyckats ta sitt ansvar och leverera, säger Marlene Grundström som är klimatrådgivare för Aprodev, ett nätverk av europeiska biståndsorganisationer där bland andra Svenska kyrkan och Diakonia ingår.

I den nya överenskommelsen står det att jordens medeltemperatur inte ska få öka med mer än 2 grader. Men det finns inte med några siffror när det gäller vilka utsläppsminskningar som krävs. Den siffra som politikerna tidigare talat om - en utsläppsminskning på 50 procent till 2050 - är i denna text också struken.

Men det finns löften om pengar från i-länderna till utvecklinsgländerna för att de ska kunna anpassa sig till klimatförändringarnas effekter. En fond ska upprättas och vid 2020 ge 100 miljarder dollar om året.

Men detta är alltså en politisk överenskommelse och inte något bindande avtal. Det ska det bli först under nästa år är planen. Vilket EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso var besviken på när EU höll presskonferens under natten i Köpenhamn.

Och även om resultatet av mötet tidigt fick hård kritik så anser EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt att det ändå ska ses som ett steg framåt.

– Vi är 193 länder här, det förs in ett förslag till plenaren som ett försök att få en politisk överenskommelse som kan föra oss vidare mot målet att få fram åtaganden som klarar 2-gradersmålet.

Malin Olofsson, Köpenhamn
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista