Människorättsrapport

"Massakern i Guinea var planerad"

I Guinea i Västafrika pågår en maktkamp mellan landets toppmilitärer.  Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar de högsta ledarna för brott mot mänskligheten misstänkta för att ha stått bakom massakern i september när mellan 150 och 200 personer dödades.

Massakern på oppositionella i Guineas huvudstad Conakry den 28 september i år var planerad i förväg av högt uppsatt militär och utfördes av elittrupper. Det säger Human Rights Watch i en ny rapport, efter att ha intervjuat 240 ögonvittnen, bland annat sjukvårspersonal, miltär och diplomater.

Kapten Abubakar Diakité, anses vara den som beordrade massakern, men såväl polis, militär som beväpnade civilklädda män deltog.

Det var när oppositionella hade samlats på en idrottsarena för att hålla en demonstration mot landets militäre ledare Moussa Dadis Camara, som säkerhetsstyrkan öppnade eld mot demonstranterna och enligt Human Rights Watch dödades mellan 150 och 200 personer. Ett stort antal brutala våldtäkter mot kvinnor liksom skenavrättningar genomfördes också.

Enligt regeringen är dödstalet 57. Men många människor saknas fortfarande och enligt ögonvittnen ska militären ha gömt undan kroppar och begravt dem i massgravar.

Enligt internationell lag är systematiska mord, våldtäkter och sexuellt våld mot en civil befolkning, att betrakta som "brott mot mänskligheten" och Human Rights Watch kräver att brotten utreds och att de skyldiga ställs inför rätta.

Vad som hänt Guineas ledare, Moussa Dadis Camara, är fortfarande höljt i dunkel. Kapten Abubakar Diakité som har anklagats för att ha lett massakern, vilket han själv förnekar, har erkänt för en journalist att han skjutit Camara i nacken.

Camara vårdas sedan i början av december på ett sjukhus i Marocko. Det är oklart hur svåra hans skador är och om han kan komma tillbaka.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se