Afghanistans nya regering presenterad

Fyra månader efter det omstridda presidentvalet i Afghanistan presenterade omvalde presidenten Hamid Karzai i dag sin regering för parlamentet.

Karzais lista på ministrar visar att han försöker göra såväl västvärlden som sina välgörare inom landet nöjda.

På flera poster låter han många ansedda ministrar sitta kvar - en eftergift för Storbritannien, USA och andra Natoländer som har krävt krafttag mot korruptionen och demokratiska reformer om det ska fortsätta stödja hans styre.

Men som föreslagen till den mäktiga posten som energiminister står krigsherren Ismail Khan. Det är sannolikt är en belöning för ett stort antal röster som Khan mobiliserade för Karzai i valet.

Omvärldens tryck på Hamid Karzai är stort sedan han valdes om för ytterligare fem år i augusti, ett val präglat av utbrett fusk. Nu måste han bevisa att han vill ta itu med den korruption som genomsyrar förvaltningen på alla nivåer för att i någon mån återta det förlorade förtroendet.

Om inte riskerar Afghanistan att överges av den Natoledda styrka med 100 000 soldater som deltar i jakten på talibaner och försöken att skapa stabilitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista