1 200 anställda

Vänersborg drabbas när Saab läggs ned

I går kom beskedet om att Saab Automobile med 3 500 anställda kommer att läggas ned. Trollhättan är värst drabbat, men Saab är också den största enskilda arbetsgivaren för grannkommunen Vänersborg där uppemot 1 200 kommuninvånare jobbar på Saab.

Här i centrala Vänersborg pågår slutspurten för årets julhandel. I ett gathörn står en gatumusikant och spelar dragspel för förbipasserande vänersborgare. Nästan alla jag möter har någonting att säga om chockbeskedet från Detroit i går. Två av dem jag möter är Rickard Lundqvist och Ann Gustafsson.

– Jag tycker det är hemskt att en så stor fabrik ska läggas ned, med så många arbetare. Det är fruktansvärt, säger Ann Gustafsson.

Hur påverkar det här Vänersborg?

– Jag tror att det blir mycket arbetslöshet och jag tror en hel del flyttar härifrån.

– Jag tror att vi kommer att överleva ändå, det brukar man göra till slut. Det är klart att det är tufft i början, säger Rickard Lundqvist.

Men beskedet att den svenska fordonstillverkaren Saab Automobile kommer att försvinna berör så många som 8 000 personer, på grund av alla underleverantörer. Fyra mil från Saab i Trollhättan ligger IAC:s fabrik i Färgelanda där 250 personer bland annat gör instrumentpaneler till Saab och Volvo.

Kommunalrådet i Färgelanda, folkpartisten Kenneth Carlsson är förstås oroad.

– Vi befinner oss i en chocksituation. Vi ska vidta de kontakter vi kan för att finna lösningar för de människor som nu har drabbats.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se