Saabs varumärke.

Oklar framtid för varumärket Saab

När General Motors lägger ner Saabs biltillverkning, är det osäkert vad som ska hända med själva namnet och varumärket Saab. Ett alternativ är att GM vill sälja varumärket. Enligt ett avtal från 1990-talet måste då Saab AB godkänna en försäljning.

Men Saab AB som sysslar med försvars- och säkerhetsmateriel och lastbilstillverkaren Scania har också del i märket och skulle kunna påverkas vid en försäljning.

– Det är möjligt att vi under avvecklingsprocessen får intresseförfrågningar om varumärket Saab , säger John Smith, vice vd för General Motors.

Tidigare har exempelvis kinesiska Beijing Automotive som köpt tillverkningsutrustning för Saab 9-5 och 9-3 uttryckt intresse för att sälja Saabbilar i Kina. Ett eventuellt köp av varumärket skulle förstås ge den möjligheten.

Men märket Saab är också tydligt kopplat till Saab AB, moderbolaget i försvarskoncernen och lastbilstillverkaren Scania. Anders Blom, varumärkeschef på Saab AB, menar att det är viktigt att varumärket inte påverkas negativt.

– Det är varumärket som vi arbetar och uppträder med gentemot våra målgrupper och kunder. Vi anser att det är väldigt centralt att vi vårdar och värdar det.

Det finns ett avtal om varumärket mellan de tre bolagen och enligt det så skulle Saab AB och Scania sannolikt kunna stoppa en skadlig försäljning.

– Enligt avtalet från 1996 så ska vi ge ett medgivande till en eventuell försäljning av varumärket som enskild tillgång, säger Anders Blom.

Nu skulle också kunna säga nej?

– Vi kan absolut säga nej.

Enligt Blom finns det inget egenvärde i att säga nej. Men skulle det bli så, är det möjligt att GM ändå vill få ut pengar för varumärket. Ett alternativ skulle kunna vara att Saab och Scania köper det för att skydda det. Men hur företagen ställer sig till det är oklart.

– Det kan jag inte svara på i dag, säger varumärkeschef Anders Blom på Saab AB.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista