IAC i Färgelanda tillverkar bland annat instrumentpaneler till Saab. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Saabs underleverantör börjar varsla

Ett dygn efter beskedet från GM i Detroit om att lägga ned Saab Automobile i Trollhättan med 3 500 anställda, så meddelar en av de stora underleverantörerna till fordonsindustrin, IAC, om kraftiga neddragningar där personal kommer att sägas upp.

Enligt IAC:s chef i Sverige, Marcus Nyman, berör det företagets alla fyra fabriker i Sverige.

– Nästa vecka kommer vi att få lämna ytterligare besked om varsel för att anpassa oss mot en eventuell situation där Saab avvecklas. Tyvärr kan jag inte gå in exakt på i vilken omfattning det här kommer att ske. Men det kommer att bli ett betydande varsel som tyvärr påverkar alla enheter inom IAC i Sverige.

IAC levererar flera olika delar till den svenska fordonsindustrin med Saab och Volvo. När nu Saab kommer att försvinna så påverkar det också flera underleverantörer, däribland IAC.

– Det verkar tyvärr som att Saab inte har någon positiv framtid och det drabbar ju oss väldigt negativt, säger Marcus Nyman.

IAC Sverige har fabriker i Skara, Göteborg och Färgelanda. Sedan tidigare är det klart att fabriken i Tidaholm ska försvinna. Totalt jobbar 1 000 personer vid de här anläggningarna.

Vid fabriken i Färgelanda görs bland annat instrumentpaneler av de 250 personerna som jobbar där, och kommunstyrelsens vice ordförande folkpartisten Kenneth Carlsson är orolig för vad som väntar på kommunens största privata arbetsgivare.

– Vi har en annan del i detta, från Färgelanda kommun har vi många som arbetar på Saab i Trollhättan. Nu måste vi ta tag i den knuten och den är akut. Det andra är att det finns en liten förhoppning, vi vet inte var varslen kommer, vilken ort och hur stor den blir.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista