Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen får kritik för ledarskapet på klimatmötet. Foto: Anja Niedringhaus/Scanpix.

Klimatmötet får både ris och ros

Danmark och i synnerhet statsministern Lars Løkke Rasmussen får hård kritik för att man inte lyckades nå ett klimatavtal i Köpenhamn. SR:s korrespondenter rapporterar om kommentarer på klimatmötet från världens alla hörn.

Kritiken kommer inte bara från de afrikanska staterna som hela tiden har klagat på det danska ledarskapet utan också andra utländska röster klandrar statsministern.

Även i Danmark får han ris. Han anklagas för att ha varit arrogant och inte ha lyssnat tillräckligt.

Brittiska radio-tv-bolaget BBC uttrycker att det fanns varken en handlingsplan eller tillräcklig diplomatisk erfarenhet i det danska statsministerkansliet för att få till stånd en sådan.

Flera säger sig ha saknat den förre statsministern Anders Fogh Rasmussen som man tror skulle ha klarat toppmötet mycket bättre. Många hade trott att Løkke skulle visa prov på samma skickliga handlag som sin företrädare, men det gjorde han alltså inte.

Även om man inte kan skylla misslyckandet direkt på Løkke, har han bidragit till det, menar många kommentatorer.

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se

President Barack Obama är tillbaka här i Washington, där den stora nyheten i dag inte gäller klimatmötet, utan vädret.

Snön vräker ner över huvudstaden och snöplogar röjde landningsbanan när Obama återvände med presidentplanet Air Force One.

Obama medgav att Köpenhamnsmötet inte nådde tillräckligt långt, men beskrev ändå det icke-bindande avtalet som meningsfullt.

Här på hemmaplan kan det halvhjärtade avtalet ändå ge honom möjlighet att sätta press på kongressen i klimatfrågan.

Hittills har ju kongressen inte enats om utsläppsmål och klimatpolitik vilket har gjort Obama politiskt bakbunden i Köpenhamn.

Bland republikaner finns utbrett motstånd mot hårdare utsläppsregler och även många demokrater är motvilliga till att införa hårdare lagstiftning, som kan leda till bland annat höjda bränslepriser.

Miljöorganisationer, som hade hoppats att Obama skulle visa mer ledarskap i klimatfrågan, kallar Köpenhamn för ett misslyckande.

– Världsledarna smet från sitt ansvar, sa ordföranden för Friends of the Earth i USA.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

För Afrikas del kommer de hårdaste kommentarerna från Sudans representant för G77-länderna Lumumba Stanislas Di-Aping, som kallar avtalet för en självmordspakt.

Slutsatsen är att de rika länderna struntar i Afrika, som är den kontinent som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Framför allt kritiseras avtalet för att det inte är juridiskt bindande och det sätter inget tak för hur mycket växthusgaser de rika länderna får släppa ut.

Sydafrika, som är världens 20:e största förorenare, var ett av de fem länder som skrev under avtalet, enligt miljövänner för att Sydafrika inte heller vill binda sig till några nivåer.

Därför betyder avtalet ingenting i sak. Det är ”business as usual”. För miljön har inget förändrats, tvärtom kommer det bara att bli värre, säger besvikna miljövänner här.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista