USA närmare en sjukvårdsreform

USA har kommit närmare en genomgripande sjukvårdsreform. Demokraterna i senaten säger i dag att de har säkrat en majoritet för ett lagförslag.

– Det är inte ett perfekt förslag, men det kommer att skapa ett bättre liv för så många amerikaner, sa demokraternas ledare i senaten Harry Reid.

Efter månader av segdragna förhandlingar är demokraterna nära målet, i senaten har de säkrat den majoritet, 60 röster, som krävs för att få igenom en historisk förändring av sjukvårds- och försäkringssystemet.

Förslaget innebär att nästan alla amerikaner, runt 96 procent, kommer att omfattas av sjukvårdsförsäkring. Bland annat ska de flesta arbetsgivare tvingas skaffa försäkring åt sina anställda.

Men de utdragna förhandlingarna i senaten har krävt hårda kompromisser. Senaten har till exempel tagit bort förslaget om att erbjuda ett statligt finansierat försäkringsalternativ, istället blir det bara privata försäkringslösningar i lagförslaget.

Demokrater på vänsterkanten kallar reformen urvattnad. Tidigare har kongressens andra kammare, representanthuset, röstat igenom en egen version av reformen. Nu återstår att jämka samman de båda förslagen innan president Obama kan skriva under den historiska lagändringen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se