Hårt slag mot småorter när Saab stänger

I fredags kom beskedet att General Motors lägger ner Saab. Beskedet är avgörande inte bara för Trollhättan, utan även för flera andra orter där underleverantörer till Saab finns.

En av de orterna är Simrishamn, vars största arbetsgivare är Saabs underleverantör Plastal.

John Nilsson, chef för arbetsförmedlingen i Simrishamn, säger att Simrishamns framtid till stora delar är beroende av hur det går för Plastal.

– Det är väldigt viktigt. Det handlar inte bara om de som jobbar på Plastal utan det handlar om ett antal kringarbeten också: service, städ, restaurang, handel och så vidare. Det är många som får sin inkomst från Plastal. Det är jätteviktigt för hela samhället, säger Johan Nilsson.

Simrishamns arbetsmarknad har till stora delar vilat på verkstadsföretaget Plastal, som bland annat tillverkar stötfångare till Saab, Volvo och Scania.

Plastal gick i konkurs i våras, men rekonstruerades och fabriken i Simrishamn kunde fortsätta, men i betydligt mindre skala.

Innan neddragningarna inleddes förra hösten hade Plastal i Simrishamn närmare 400 anställda. I dag finns drygt 150 kvar, men en tredjedel är visstidsanställda och riskerar att få sluta om Plastal tvingas till nya nedskärningar.

Efter varslen och neddragningarna inom Plastal har en del andra mindre företag etablerat sig i Simrishamn och en del som har funnits där sen tidigare har expanderat. Trots allt är fler arbetslösa i dag jämfört med för ett år sen.

Även om läget är dystrare för Simrishamn nu efter beskedet från GM om Saabs nedläggning menar John Nilsson att det inom några år kommer att finnas brist på just industriarbetare i Simrishamn.

– Det är de företagen som jobbar inom de här branscherna, industrin framförallt. De söker kvalificerad industripersonal som man kan få problem med att hitta.

Vad innebär det för Simrishamn i dag?

– Det innebär att man i så lång utsträckning som möjligt, som enskild person, kanske försöker skaffa sig den här utbildningen via arbetsförmedlingen för möjlighet att komma in i ett tidigt skede innan rekryteringen måste till, så att säga, för att lära upp sig på plats. Då finns det just nu ett antal möjligheter via praktik eller nystartsjobb eller något annat, säger John Nilsson på arbetsförmedlingen i Simrishamn.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se