Reaktionstiden ökar markant när man använder telefonen bakom ratten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Många skickar sms bakom ratten

Bland det farligaste man kan göra när man kör bil är att sms:a, enligt Vägverket. En studie visar att var tredje bilförare läser eller skickar sms under färd.

– Just under den lilla stunden då man sms:ar så är man definitivt uppe på nivåer som liknar att vara påverkad av alkohol. Det är tre gånger farligare än normal körning, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket till Ekot.

Och det är ett relativt ungt åldersspann, värst bakom denna trafikfara är de i åldrarna 15 till 34 år. Av dem är det 46 procent som ibland knappar på mobiltelefonen bakom ratten. Och enligt studien är de flesta män.

Det är en webbpanel från Sifo som i samarbete med ett telekombolag fått svar från 3 331 personer gällande deras sms-behov under körning.

Att använda mobiltelefonen under körning ökar risken för olyckor. Enligt forskning som utförts av Vägverket ökar reaktionstiden med uppemot 40 procent när man pratar i mobilen under körning.

Och det är förbjudet att skriva och läsa sms-meddelanden när man kör bil. Lagen förbjuder dock inte direkt användning av mobiltelefon, men den som uppträder trafikfarligt för att ha använt telefonen riskerar att dömas för vårdslöshet i trafik.

FAKTA: Så säger lagen om att använda mobilen bakom ratten

  • I trafikförordningen finns två paragrafer om de allmänna försiktighetskraven som gäller alla förare. De gäller också när föraren pratar i mobiltelefon.
  • "För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna".
  • "Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt". (Källa: TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista