Tog emot revolver av polisen.

Honduras kuppresident håller sig kvar

Det politiska läget i Honduras är fortsatt instabilt, sedan kuppen för ett halvår sedan. Kuppmakaren Roberto Micheletti vägrar att lämna i från sig makten, trots att landet hållit val och den nye folkvalde presidenten Porfirio Lobo snart ska sväras in.

När den honduranska polisen nyligen hade jubileum skänkte polischefen en modern 45 kalibers-revolver till såväl kuppresidenten Roberto Micheletti, och Högsta domstolens ordförande som till parlamentets talman. En provokation i många honduraners ögon, men samtidigt, kanske, en passande gåva till en regim som baserar sig på vapenmakt och arrogans.

Roberto Michiletti har inte erkänts som president av just något land men han agerar med samma uppblåsthet som självutsedda hjältar brukar göra. När nyligen USA och Brasilien tog ett gemensamt initiativ för att bidra till någon slags normalisering, så viftade han sorglöst bort det.

Förslaget var blygsamt, inte längre några krav på att den avsatte presidenten Manuel Zelaya skulle återinsättas, utan enbart en vädjan om att Micheletti skulle avgå innan Profirio Lobo tillträder. Det skulle, åtminstone symboliskt, innebära en markering av att valet, då Lobo valdes, inte var knutet till kuppregeringen och skulle därför, på lite sikt, kunna bidra till att det internationella samfundet skulle erkänna den nye presidenten.

Som det nu är har bara fyra latinamerikanska länder, plus USA, erkänt valet. En inte särskilt bekväm sits för en nytillträdd president. Porfirio Lobo har visserligen tagit initiativ till en nationell dialog för att komma ur det låsta läge som kuppregeringen har försatt honom i.

Men eftersom vare sig Manuel Zelaya eller den motståndsrörelse som stödjer honom har bjudits in, lär dialogen mer befästa den nuvarande polariseringen, än bidra till att lösa upp den.

Och risken för att det är med revolvrar och inte med dialog som motsättningarna i Honduras kommer att lösa även framöver är därför skrämmande stor.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista