Spyker lägger nytt bud på Saab

Uppdaterad 17:50
Spyker cars hoppas fortfarande på att få köpa Saab, trots beskedet från GM i fredags om att förhandlingarna med den holländska bilproducenten Spyker har avslutats och att Saab läggs ner. Budet från Spyker gäller tills 23.00 på måndagen.

I ett pressmeddelande från Spyker säger företaget att det har lämnat ett nytt bud till GM som löser de problem som GM pekade på i fredags och Spyker hoppas nu på en affär före årsskiftet.

– Trots vårt gemensamma bakslag i elfte timmen återkommer vi till bordet med ett nytt erbjudande, som tar upp varje känd fråga som lyftes upp i ljuset under de första förhandlingarna och som har fullt stöd av Saabs ledning, skriver Spyker i pressmeddelandet.

Enligt Spyker krävs inte några godkända från Europeiska investeringsbanken innan årsskiftet med det nya budet.

– Vi har gjort allt vi kan för att lösa de frågor som förhindrade att affären kunde gå i mål och har bett GM att överväga vårt erbjudande, säger Spykers vd Victor R Muller i pressmeddelandet.

Spyker har gett GM tid fram till klockan 23 på måndag att svara på budet.

– Vi har bett GM och alla andra inblandade parter att överväga det här anbudet på allvar, säger Victor R Muller.

GM säger till Ekot att de har fått in flera intresseförfrågningar, inte bara från Spyker, men betonar att det här egentligen förändrar ingenting. Processen att lägga ned Saab är redan igång.

– Det enda vi sett är ett pressmeddelande. Spyker har inte hört av sig direkt till GM, säger John McDonald, talesperson för GM.

Hos Spyker vill man inte ge någon övrig kommentar.

– Jag kan inte säga någonting mer än vad som står i pressmeddelandet, säger Mike Stainton, talesman för Spyker vid pr- och kommunikationsfirman PFPR Communications, till SR Väst.

Ni kommenterar inte ytterligare?

– Nej, pressmeddelandet innehåller den information som vi är beredda att ge för närvarande.

När kan ni tänkas säga mer?

– Det beror naturligtvis på hur General Motors reagerar, och det är okänt för närvarande, säger Mike Stainton.

Maud Olofsson statsekreterare Jöran Hägglund kände inte till att Spyker skulle komma med ett nytt bud. Han poängterar dock att det ytterst är GM som har ansvaret för Saabs framtid.

– Det är GM som äger Saab och som har fattat beslut om Saabs framtid. Det är ytterst de som får ta ställning till det där också. I övrigt har vi väldigt få detaljer om vad det i praktiken innebär, säger Jöran Hägglund.

Är det här budet något som förvånar?

– Det är klart att jag vet att Viktor Muller och Spyker var besvikna över beskedet i fredags, och i den meningen har de väl intresse av att prova allt de kan. Som sagt, det är GM som har ansvaret och som vet egentligen vad som kommer att hända med Saab framöver.

Är det här någonting som ni hade aningar om, att det kunde komma ett nytt bud?

– Nej vi vet ju att de var besvikna i fredags och ville titta på vad de skulle göra härnäst. Om de skulle lägga bud och i så fall hur det ser ut har vi inte känt till.

Betyder det här att det ändå är möjligt för Saab att leva vidare tror du?

– Det får du fråga GM om. Jag noterade i fredags att GM sa på sin presskonferens att om det dök upp något intressant bud den närmaste tiden skulle de väl titta på det. Om det här är den typen av intressant bud som de menar eller vad de egentligen åsyftar har vi inte fått något mer klarläggande från deras sida om, säger Jöran Hägglund.

I Trollhättan säger kommunstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson att det är många turer kring Saab nu men att det gäller att hålla en klar linje.

– Det blir nästan lite grann tortyr över alla som är beroende utav Saab, både som underleverantörer och de som jobbar direkt på Saab, att det liksom hoppar fram och tillbaka det här. Jag tror att man får utgå från det som GM har skrivit i sitt pressmeddelande i fredags, att det ska vara en kontrollerad avveckling. Det är det vi förhåller oss till just nu i vårt arbete. Vi ska ha lite möten i eftermiddag och i kväll och så ska vi träffa regeringen i morgon klockan 12, säger Gert-Inge Andersson.

Paul Åkerlund, ordförande i Verkstadsklubben på Saab i Trollhättan, säger att det låter jätteroligt och att han hoppas att det kan bära eftersom det var så nära en uppgöresle i fredags.

– Det är ju naturligtvis jätteroligt och trevligt. Hur GM reagerar på detta har jag ingen som helst aning om utan vi får väl avvakta och se. Jag vet ju att det finns ett intresse från Spykers sida att förvärva Saab. Tyvärr föll ju det samman i fredags, men det är möjligt att det går att återuppta igen. Vi får väl avvakta en reaktion från Detroit, säger Paul Åkerlund.

Unionens ordförande Anette Hellgren ser positivt på det nya budet.

– Vi är ju ett härdat folk och vi är väl vana vid att kastas lite grann mellan hopp och förtvivlan, om man tittar på de anställda. Jag tycker att det här är positivt, att man faktiskt ser att det finns så mycket värden. För Spyker Cars del kan jag inte uttala mig mer än att jag förstår att de är väldigt intresserade, säger Anette Hellgren.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Mathias Gerdfeldter
mathias.gerdfeldter@sr.se