Rättskämpar tystas inför val i Uzbekistan

På söndag är det parlamentsval i Uzbekistan, ett val som enligt alla bedömare mest är ett spel för kulisserna, på förhand riggat av president Karimov.

Inför valet har nu situationen i det redan stängda landet blivit allt svårare, med massgripanden och tortyr av människorättsförsvarare och dissidenter de senaste veckorna. Särskilt drabbade är landets troende muslimer.

På Medborgarplatsen i Stockholm har 40, 50 uzbekiska demonstranter samlats. Flera av dem döljer sina ansikten bakom plakaten där det står "stoppa tortyren av kvinnor i Uzbekistan" och "stoppa våldet mot muslimer".

Galima är en av dem. När hon ringde till Uzbekistan för några veckor sedan fick hon reda på att 30 kvinnor från hennes region hade gripits av polisen. Jag kunde inte vara kvar hemma längre, säger hon.

– Vi bestämde att vi måste hjälpa dem, vad vi än kan göra. Finns det någon som hjälper vårt folk?

På en liten lapp i handen har Galima en makaber ordlista. När hon famlar efter orden i sin iver att förklara tittar hon ner i listan. Där står översättningen från uzbekiska för våldtäkt, tortyr och misshandel.

Listan är lång på alla de övergrepp som dissidenter, människorättsaktivister och troende muslimer utsätts för av president Karimovs regim.

– I fängelset begår de våldtäkt mot kvinnor, flera poliser samtidigt på samma kvinna, säger Galima.

Inför valet har situationen i det redan stängda Uzbekistan blivit allt svårare. Runt 150 människor har gripits de senaste veckorna, men siffran kan vara mycket högre.

Parlamentsvalet anses vara riggat. Utländska valobservatörer bryr sig inte ens om att bevaka det.

Allison Gill, Moskvachef på organisationen Human Rights Watch, säger att alla som vågar berätta om vad som händer just nu attackeras och misshandlas. Situationen är fasansfull, säger hon.

Trots det är omvärlden tyst. Många länder undviker att kritisera diktatorn Karimov, kanske av rädsla för vad ett fördömande skulle innebära för möjligheten att använda Uzbekistan som transitland i kriget i grannlandet Afghanistan.

Galima, som står i snödrivorna på medborgarplatsen, vägrar att ge upp. På något sätt måste vi få omvärlden att reagera, säger hon.

– Vad tycker du? Vad ska vi göra för att hjälpa? Vart ska vi gå och klaga? säger Galima, som egentligen heter något annat, på demonstrationen i Stockholm.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista