Delar av flygtrafiken igång på Skavsta

Nu är delar av flygtrafiken på Skavsta flygplats utanför Nyköping i gång igen. Det var trasiga avisningsbilar som ställde till problem och uppemot 1000 passagerare drabbades, nu är två av tre avisningsbilar i drift och flyg har börjat lyfta.

– Just nu är det mycket lugnare än det har varit tidigare idag. Vi har fått iväg flygplanen som har stått stilla tidigare idag, säger Dot Gade Kulovuori, chef på flygplatsen.

– Vi har precis fått iväg tre flighter. Men fortfarande är sex flighter inställda.

Avisningsbilarna används för att få bort is och snö från flygplanskroppen och flygplanets vinge. Bilarna blev obrukbara på grund av ett elfel som flygplatspersonalen inte upplevt tidigare.

– Att båda bilarna drabbades av samma elfel är lite udda, det tog lite tid för teknikerna att få ordning på det. Vi trodde det var ordning på den ena i morse, men tyvärr gick den sönder igen.

Många strandsatta flygresenärer har varit frustrerade idag på grund av de inställda planen.

– Men de flesta har förståelse för att säkerheten går före. Men självklart är det en del ilska och frustration.

Det är i nuläget oklart om passagerarna kommer få kompensation för de inställda flygturerna.  

– Rutinen är att man kontaktar Ryan Air med det kravet man har. Vi har delat ut information om hur man ska göra så tar vi ställning tillsammans med Ryan Air hur det kommer se ut i framtiden.

När kommer allt att flyta normalt igen?

– Jag hoppas att trafiken glider som vanligt imorgon men det kommer dröja några dagar innan alla har kommit iväg, säger Dot Gade Kulovuori.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se