Serbiens president Boris Tadic, vänster, är på väg mot EU. Foto: Thierry Charlier/Scanpix.

Serbien lämnar in EU-ansökan

Serbien ställer sig nu i kön till att bli EU-medlem, men liksom för de andra ansökningsländerna finns fortfarande hinder på vägen.

För Serbien heter ett av hindren till ett EU-medlemskap Ratko Mladic.

Nederländerna har hittills helt blockerat Serbiens närmanden till EU, därför att den tidigare bosnisk-serbiske generalen fortfarande varken har gripits eller ställts inför rätta för massakern på tusentals muslimer i Srebrenica 1995.

Detta medan de holländska fredssoldaterna, som också var i Srebrenica, har kritiserats kraftigt för sin passiva hållning.

Serbien har nu börjat samarbeta med den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, enligt en rapport från åklagaren Serge Brammetz. Detta har fått Nederländerna att gett vika något.

På tisdag kommer den serbiske presidenten Boris Tadic till Stockholm för att överlämna ansökan till nuvarande EU-ordförande Fredrik Reinfeldt.

Vägen till att bli kandidatland och därefter medlem blir sannolikt lång, har EU betonat. Serbiens vice premiärminister har talat om sitt land som nummer 30. I dag består EU av 27 medlemmar.

Storbritannien, Italien och Tyskland säger sig vara positiva, men efterlyser samtidigt försiktighet. Några medlemsländer har tyckt att den tidigare utvidgningen gick för fort, däribland Frankrike.

Andra i kön är Island, Kroatien och Turkiet.

Island uppfyller i och för sig många av kraven för en rask färd mot Bryssel, men haken kan bli en väntad folkomröstning där isländska väljare väljer att försvara isländskt vatten från EU:s fiskeflottor och landets självständighet.

Kroatien ligger före Serbien, särskilt sedan konflikten med Slovenien om gränsdragningen i Medelhavet har löst sig.

Turkiet-förhandlingarna rör sig i ultrarapid.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista