GM-Saab-affären

"Rysk storägare borta i nya Spykerbudet"

Holländska Spyker la igår ett nytt bud på Saab Automobile, sedan det förra avvisades av General Motors, som i fredags gav besked om att GM lägger ner Saab i Trollhättan. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet innebär det nya budet att den kontroversiella ryska storägaren i Spyker inte längre är med.

Istället ska det vara Spykers andra storägare, Abu Dhabi-företaget Mubadala Development, som är intressant.

Mubadala ägs av emiratet Abu Dhabi och emiratets kronprins Mohamed Bin Zayed Al Nahyan är styrelseordförande. Bolaget hade vid halvårsskiftet tillgångar på motsvarande 160 miljarder kronor, skriver tidningen. Sedan tidigare är Mubadala delägare i sportbilstillverkaren Ferrari.

Enligt Svenska Dagbladets källor ska det ha skett förändringar i ägarstrukturen bakom det nya budet, där de ryska intressena inte längre ingår. 

I gårdagens pressmeddelande  från Spyker stod det bland annat att det nya budet till GM löser upp det dödläge som stod i vägen för ett avtal i fredags.

Spyker vill ha besked från GM senast klockan 23 måndag kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista