Argentinas krisplan godkänd

Även den argentinska senaten godkände sent på söndagskvällen den nye presidenten Eduardo Duhaldes ekonomiska plan. Den innebär framför allt att den argentinska peson kopplas loss från den amerikanska dollarn, vilket innebär att den argentinska valutan blir kraftigt devalverad.
Någon timme efter senatens beslut fastställdes växelkursen officiellt till 1.40 peso för en US dollar. Devalveringen blir alltså 28,3 procent. Samtidigt tilläts bankerna att åter få börja växla valuta. Växlingen förbjöds den 21 december i ett försök att komma tillrätta med Argentinas djupa ekonomiska kris. Under natten till måndagen meddelade Buenos Aires-regeringen också att förhandlingar om landets mycket stora utlandsskuld ska inledas i februari. Betalningar av ränta och amorteringar på utlandslånen har tills vidare inställts för att lätta på trycket i argentinska ekonomin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista