Skatteverket tog för mycket

Skatteverket får bakläxa om aktieklipp

Flera hundra chefer och nyckelpersoner i företag som ägs av riskkapitalbolag kan nu andas ut. Efter en dom i regeringsrätten tvingas Skatteverket betala tillbaka flera hundra miljoner kronor.

Det handlar om pengar som cheferna tidigare tvingats betala i extra skatt på sina aktievinster.

Att det har lönat sig att bli uppköpt av riskkapitalbolag har hundratals chefer och företagsledare i väletablerade svenska företag fått erfara de senaste tio åren.

Ledande personer i företag som bredbandsleverantören Com hem, fönstertillverkaren Elitfönster, och sängföretaget Hilding Anders, har som en del i affären när riskkapitalbolag har gått in som ägare, själva fått köpa aktier i företaget. Aktierna har i flera enskilda fall inneburit vinster på nära hundra miljoner kronor efter bara några år.

Bråket har gällt hur de här vinsterna ska beskattas.

Skatteverket har drivit linjen att de ska beskattas som inkomst av tjänst. Det har betytt betydligt högre skatt för de enskilda cheferna.

Men två färska domar i regeringsrätten ger nu riskkapitalbolagen rätt. Aktievinsterna ska beskattas som inkomst av kapital.

– Det här kommer att få vissa konsekvenser för hur vi ska bedriva vårt arbete, eftersom de här utslagen är väldigt tydliga, säger Urban Strömberg, som är enhetschef på Skatteverket.

Hur mycket pengar kan det handla om som Skatteverket får betala tillbaka, eller går miste om att få in?

– Det rör sig om ett antal hundra miljoner totalt sett.

Internt på Skatteverket ses det här utslaget i regeringsrätten som ett rejält bakslag.

Skatteverket har i flera års tid lagt ner stora resurser på att försöka komma åt vad man sett som avancerade skatteupplägg för att minimera skatten på generösa aktie- och optionsprogram inom riskkapitalsektorn.

Bolagen har å sin sida försvarat aktieprogrammen med att de har varit nödvändiga för att knyta till sig nyckelpersoner och chefer som har varit viktiga för verksamheten.


Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".