USA:s utpekande upprör i Nigeria

De nya extra säkerhetskontrollerna för vissa resenärer till USA väcker upprörda känslor i Nigeria, som är ett av de 14 länder som berörs av de nya bestämmelserna.

Nigerias informationsminister anser att de nya bestämmelserna är orättvisa, även om det var en man av nigerianskt ursprung som utförde attentatsförsöket ombord på ett amerikanskt flygplan på juldagen.

De extra säkerhetskontrollerna innebär diskriminering av 150 miljoner människor, säger Nigerias informationsminister Dora Akunyili, som tillägger att attentatsmannens beteende inte är typiskt för nigerianer i allmänhet.

Landet har ingen historia av terrorism och borde inte finnas med på listan av länder, vars medborgare hädanefter ska kontrolleras särskilt noga.

Nyheten om den misstänkte attentatsmannen Umar Farouk Abdulmutallab har väckt stor uppmärksamhet i Nigeria, liksom det faktum att hans far, en känd bankman, hade rapporterat sonens misstänkta beteende till den nigerianska säkerhetstjänsten, NIA. Det gjorde han efter att sonen hade brutit kontakten med sin familj och rest till Jemen, för att studera arabiska, och islamska sharialagar.

Enligt tidningen This Day hade fallet Abdulmutallab diskuterats informellt på säkerhetstjänsten NIA, men någon formell förfrågan om att undersöka vad han gjorde i Jemen kom aldrig. Inte heller den amerikanska ambassaden reagerade när fadern vände sig till dem.

Myndigheter håller nu på att kartlägga den misstänkte attentatsmannens liv. Det är bekräftat att han hade kontakt med radikala islamister under sin studietid i London.

Han påstås ha haft kontakter med al-Qaida i Jemen, men frågan är hur han kunde vistas i Jemen i 70 dagar efter att hans visum hade gått ut, och exakt vad han gjorde från det att han till slut lämnade landet den 21 september, till det att han på julafton gick ombord på ett plan från Ghanas huvudstad Accra till Lagos i Nigeria.

Den amerikanska säkerhetstjänsten FBI är just nu i Ghana för att försöka få klarhet i vad Abdulmutallab gjorde där.


Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista