Hillary Clinton pekade särskilt ut Jemen. Foto: Stephen Chernin/Scanpix.

USA pekar ut Jemen som terroristbas

USA:s utrikesminister Hillary Clinton pekar ut Jemen som ett hot mot den globala stabiliteten sedan det misslyckade terrorförsöket mot ett flygplan på juldagen visar allt större kopplingar till landet.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar nu för den instabila situationen i Jemen. Stridigheterna i Jemen och al-Qaidas försök att göra landet till en bas för terroristattacker runtom i världen kan få globala följder sa Clinton bland annat.

Landet på den arabiska halvön har blivit ytterligare en oroshärd för USA att ta itu med vid sidan av krigen i Afghanistan och Irak.

President Obama pekade ju så sent som i helgen ut al-Qaida i Jemen som ansvarigt för terrorförsöket på ett flygplan på väg in över Detroit på juldagen.

Situationen i Jemen kommer bland annat diskuteras på ett internationellt möte i London senare i januari och president Obama vill utöka USA:s ekonomiska bidrag till den hårt pressade regeringen i landet.

Hillary Clinton sa också att den amerikanska ambassaden i Jemen, som tillsammans med flera andra ambassader stängdes av säkerhetsskäl i helgen, kommer att öppnas först när säkerhetsförhållandena så tillåter.

På förmiddagen svensk tid meddelade ambassaden att man öppnar igen.

Senare i dag kommer president Obama också att ha ett möte med cheferna för samtliga amerikanska säkerhets- och underrättelsemyndigheter om juldagens händelse.

Efter mötet kommer presidenten officiellt berätta om ytterligare säkerhetsåtgärder som vidtagits för att förhindra liknande terrorförsök.

Bland annat ska flera dussintals flera namn föras in på de register över misstänkta personer som inte får flyga till USA eller som måste genomgå extra säkerhetskontroller innan de får gå ombord på ett flygplan med destination USA.

Beslutet är en följd av att den man som misstänks för attentatsförsöket på juldagen inte stoppades trots att det fanns underrättelseuppgifter om att han kunde utgöra ett hot mot amerikanska intressen.

Samtidigt fick USA kritik från vissa muslimska organisationer i USA för beslutet häromdagen att införa extra kontrollåtgärder för passagerare som flyger från 14 länder, de flesta muslimska, till USA.

Organisationerna hävdar att USA på detta sätt pekar ut en särskild religiös grupp med de nya reglerna.

– Varenda amerikansk muslim som till exempel vill åka till Mecka på pilgrimsfärd kommer nu automatiskt att bli undersökta, säger till exempel en organisation kritiskt.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".