Vindkraft till havs i Europa väntas tjugofemdubblas de kommande fem åren. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Vindkraftsatsningar kräver utbyggda elnät

Enligt tidningsuppgifter i Tyskland i dag så planerar länderna vid Nordsjön en gemensam snabb utbyggnad av elnäten för att kunna ta emot all ny vindkraft som nu byggs vid kusterna.

Behovet av ett nytt elnät med hög kapacitet i och runt Nordsjön ökar snabbt de kommande åren.

Utbyggnaden av vindkraften till havs är massiv just nu, inte bara i Nordsjön utan överhuvudtaget runt Europas kuster.

Den senaste europeiska statistiken visar att vindkraft till havs i Europa kommer att tjugofemdubblas de kommande fem åren.

De nuvarande elnäten håller dock inte den standard som krävs för att all ström som alstras i de nya vindparkerna ska nå de europeiska förbrukarna. Om inte näten snabbt byggs ut så kan det hämma den fortsatta utbyggnaden av vindkraften till havs.

Enligt Süddeutsche Zeitung har nu nio regeringar vid Nordsjön bestämt sig för att ta initiativ till nätutbyggnad. I gruppen finns också Danmark och Norge med.

Sammankopplingen med den norska vattenkraften får betydelse för stabiliteten i det nya nätet. Vattenkraft som är oberoende av väder kan jämna ut leveranserna dagar när vinden inte blåser.

Tidplanen för utbyggnaden enligt tidningen är cirka tio år. Kostnaden kan röra sej runt 300 miljarder svenska kronor.

Överhuvudtaget behöver Europas elnät rustas, även med tanke på andra stora energiprojekt. Efter ett tyskt initiativ projekterar företag och regeringar en stor utbyggnad av solkraft i Sahara, som också ska försörja Europa med elström. Även den satsningen kräver bättre europeiska elnät.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".