Dyrare rysk gas åter till Vitryssland

Uppdaterad: 15:12
Ryssland har återupptagit oljeleveranserna till Vitryssland men bråket kring priset för oljan fortsätter. I förlängningen kan konflikten komma att drabba flera EU-länder.

Även om oljan nu åter flyter genom ledningen med det försonande namnet Vänskap är läget mellan Ryssland och Vitryssland fortfarande spänt.

Den ryske premiärministern Vladimir Putin har sagt att han hoppas på att länderna snabbt kan nå en överenskommelse. Putin har dock samtidigt slagit fast att en lösning måste utgå från rysk lag vilket signalerar att Ryssland inte tänker ge avkall på sina krav.

Konflikten grundar sig i att Vitryssland bara konsumerar en fjärdedel av den ryska råolja som landet importerar till subventionerade priser. De övriga tre fjärdedelarna raffineras i Vitryssland och exporteras västerut.

Nu vill Ryssland ändra på överenskommelsen och bara låta Vitryssland skattefritt importera råolja för eget behov. Allt som exporteras vidare ska Vitryssland från och med i år betala tre gånger högre skatt för än tidigare, ett mycket hårt slag för den ansträngda vitryska ekonomin.

En tredjedel av landets exportinkomster kommer av vidareförsäljningen av rysk olja till väst. En rysk höjning av oljeskatten skulle kosta Vitryssland motsvarande en tiondel av landets BNP.

Ställt inför det ryska hotet om stoppade oljeflöden har Vitryssland hotat med att stoppa elleveranser till den ryska enklaven Kaliningrad. Den västligaste ryska regionen är avskuren från det övriga Ryssland och beroende av el från Vitryssland.

Även flera EU-länder kan drabbas om konflikten mellan Ryssland och Vitryssland förvärras och oljeleveranserna stoppas. Både Polen och Tyskland tar emot stora volymer rysk råolja genom ledningen som går genom Vitryssland.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

En vitrysk delegation flyger i dag till Moskva för vidare överläggningar med den ryska regeringen om oljeleveranserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".