1 av 2
Bensinpriset är ovanligt högt för årstiden just nu.
2 av 2
Klicka för grafik

Priset på olja och bensin stiger i kylan

Uppdaterad: 12:30
Priset på ett fat råolja på världsmarknaden nådde nästan 82 dollar per fat i morse när kylan tog ett stadigt grepp om Europa och USA. Det är det högsta råoljepriset sedan i oktober 2008. Även elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool är högre än normalt nu vid lunchtid.

– Trycket för att producera eldningsolja, destillat, ökaroch då trycker det upp priset. Samtidigt finns det ovanligt stora produktionsreserver för det har kommit ny produktionskapacitet. Så detta borde inte vara långsiktigt, som jag ser det, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleuminstitutet.

Följer detta ett känt mönster?

– Ja, det kan man definitivt säga att det gör. Destillatpriserna brukar stiga på vinterhalvåret på grund att man använder med eldningsolja då, medan bensinpriset å andra sidan brukar sjunka något därför att man använder mindre bensin på vintern, så det följer mönstret.

Det kalla vädret i Sverige påverkar också elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool. Vid lunchtid handlas en kilowattimme till betydligt högre pris än normalt.

Förra tisdagen, den 29 december, kostade en kilowattimme vid luncnhtid 43,5 öre, idag vid samma tid är priset nästan 54 öre, och toppen nås undert några eftermiddagstimmar, över 109 öre.

Men det är en liten bit kvar till den spik i priset som nåddes dagarna före jul, 261 öre.

Å andra sidan är det fortfarande klämdagar som gäller och storförbrukarna inom industrin drar på för fullt först på måndag i nästa vecka.

För hushållen svider det lite extra nu, vare sig man sitter hemma i stugvärmen eller ger sig ut i trafiken med bil.

– Det borde faktiskt kunna innebära viss lindring av bensinpriset därför att nu är det ju destillaterna som kommer att vara det som ökar produktionshastigheten i raffinaderierna och inte bensinen så mycket. Vi har haft ett ovanligt år då bensinen har varit det som har satt trycket i raffinaderierna även under hösten för att produktionen av eldningsolja och framför allt diesel har varit så låg. Det skulle kunna ändra sig lite grann, men det återstår att se.

Är bensinpriset högt eller lågt?

– Det är oväntat högt för årstiden. Det borde ha sjunkit mer från sommaren, säger Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleuminstitutet.

Bensinpriset höjdes i går med 10 öre till 12:74 per liter 95-oktanig bensin.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".