La in sitt veto mot avtalet.

Islänningarna folkomröstar om bankavtal

Uppdaterad: 16:45
Islands president Ólafur Ragnar Grímsson la i dag in sitt veto mot en lag som bestämmer hur Island skall ersätta brittiska och holländska sparare som har förlorat pengar på den isländska bankkraschen. Beslutet går nu i stället till folkomröstning.

Ungefär var fjärde röstberättigad islänning har i ett namnupprop krävt att presidenten river avtalet. Och han följer nu alltså den uppmaningen.

Efter en lång debatt och med knapp marginal godkände det isländska parlamentet Alltinget i förra veckan det så kallade Icesave-avtalet.

Internetbanken Icesave gick omkull i samband med de isländska bankernas kollaps hösten 2008 efter aggressiva och misslyckade försök att expandera utomlands.

Det är Storbritannien och Nederländerna som kräver ett avtal med Island hur Icesave-kundernas förluster skall ersättas.

Kravet har kryddats med hot att försvåra Islands förhandlingar om EU-medlemskap och att stoppa lån som Internationella valutafonden och de nordiska länderna är beredda att ge.

Uppgörelsen kommer enligt en beräkning att skuldsätta varje islänning med omkring 120 000 svenska kronor. Andra beräkningar talar om högre summor. Men många tycker det är fel att vanligt folk skall betala för finansmännens misslyckade äventyr.

Det är oklart när en folkomröstning kan äga rum. Om den utfaller med ett nej till avtalet, vilket inte alls är omöjligt, väntar troligen en regeringskris och nyval.

Statsminister Jóhanna Sigurdardóttir säger att hon är besviken över presidentens beslut som också har framkallat irriterade kommentarer från både det nederländska och det brittiska finansministeriet.

Regeringen kan nu, i stället för att anordna en folkomröstning, för vilken det krävs en ny lag, dra tillbaka den nu föreliggande Icesave-överenskommelsen.

Men president Ólafur Ragnar Grímsson poängterar i sitt beslut att Island måste uppfylla sina internationella förpliktelser och få fram ett avtal som kan accepteras av alla parter. Alternativet är sannolikt utdragna rättsprocesser.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista