Containerfrakten ökar. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Konjunkturen ljusnar i svenska hamnar

Flera av Sveriges hamnar märker tydligt av en vändning i konjunkturen, med ökade godsvolymer de senaste månaderna. Men totalt sett har hamnarnas omsättning minskat kraftigt under 2009, enligt en rundringning som Ekot har gjort.

Ett tåg lastat med containrar rullar in på en kaj i landets största hamn, den i Göteborg. Just tågfrakterna till och från Göteborgs hamn ökade faktiskt under lågkonjunkturen 2009, men totalt sett har hamnen tappat kraftigt, enligt vd:n Magnus Kårestedt.

– Omsättningsmässigt har det minskat med ett par hundra miljoner kronor, en nedgång med 10 till 15 procent, säger han.

Det första halvåret 2009 var mycket tufft för Göteborgs hamn. Utskeppningen av bilar från hamnen mer än halverades till exempel.

Trelleborg är landets näst största hamn för godstransporter, och där tappade man under 2009 i princip en femtedel av sina godsvolymer, enligt vd:n Tommy Halén.

Hamnen i Luleå, med mycket järnmalmsfrakter, tappade ännu mer, bortåt 40 procent.

I Karlshamn i Blekinge har hamnen klarat sig något bättre i lågkonjunkturen, med en minskad godsvolym på runt 15 procent.

De senaste månaderna har flera hamnar märkt av att landets ekonomi håller på att vända uppåt.

I Luleå hamn blev det faktiskt ”all time high” för frakten av järnmalm i december, enligt hamnchefen Leif Åberg.

Så sent som i slutet av juli räknade Göteborgs hamn med en helårsförlust på tiotals miljoner kronor, men den senaste tiden har bland annat frakten av bilar ökat kraftigt. Nu tror vd:n Magnus Kårestedt på ett resultat på, eller just över, nollstrecket.

– Även på containergods, som är väldigt mycket insatsvaror till industrin och till allmän handel. Vi ser också en ökning inom alla godsslag. Vi ser också att exporten har ökat mer än vad importen har gjort, och det är ett positivt tecken för Sverige, säger han.

Hur trygg är du i känslan av att det är en verklig vändning, och att det inte dippar ner igen under det här året som just har börjat?

– Det är inga jätteuppgångar, utan en utplaning och en svag tendens till ökning. Den här uppgången kommer säkert att ta tid, det är inga snabba vändningar, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs hamn.


Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".