I södra Somalia når FN en miljon människor i ett område härjat av torka. Foto: Mohamed Sheikh Nor/Scanpix.

FN avbryter mathjälp i södra Somalia

FN avbryter sin matdistribution i södra Somalia efter flera väpnade attacker mot FN-anställda. Nu riskerar nära en miljon människor att bli utan den nödhjälp de så väl behöver.

– Hoten mot vår verksamhet och personal har tilltagit och det tillsammans med orimliga krav från al-Shabab har gjort det omöjligt att fortsätta matdistributionen, säger FN-talesmannen i Somalia Peter Smeardon.

Den väpnade konflikten gör Somalia till ett av de farligaste länderna i världen för hjälporganisationer och journalister att verka i.

Trots det har FN:s matprogram hittills kunnat dela ut mat. I södra Somalia når FN en miljon människor i ett område härjat av torka.

Men på senare tid har den militanta islamistiska rörelsen al-Shabab förbjudit internationella hjälporganisationer att distribuera mat i områden som al-Shabab kontrollerar.

De har ställt krav på World Food Program som att inte ha kvinnor bland de anställda och att de måste betala fantasisummor för att garantera sin personals säkerhet.

Det är oacceptabelt, säger Peter Smeardon, och därför stänger man nu sex kontor i de södra delarna av landet och flyttar verksamhet och personal till säkrare områden.

Trots att detta innebär att al-Shabab kan anses ha uppnått vad de ville, så hoppas ändå Peter Smeardon att World Food Program ska kunna komma tillbaka till södra Somalia så småningom, eftersom hjälpbehovet är stort där.

– Vi är oroliga över att folk kommer att förbli hungriga och det är risk för undernäring, men säkerheten för vår personal måste komma först, säger han.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".