Fler vill ha gas i tanken. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Populärt bygga om bilen till gasdrift

Just nu byggs nätet för att tanka fordonsgas ut. Intresset bland privatpersoner att köra bilen på gas istället för på bensin har ökat, och allt fler hör sig för om möjligheten att konvertera sina bilar.

På det kommunala bolaget Tekniska Verken i Linköping, där man konverterar bilar, har affärsområdeschefen Mats Landin märkt att efterfrågan har ökat.

– Den är jättestor, framför allt det senaste året har efterfrågan varit jättestor. Jag skulle säga att det handlar om 300 till 400 förfrågningar via mejl och telefon. Året innan kom vi inte upp i 100 förfrågningar, tror jag.

Allt fler får upp ögonen för gasbilen och intresset ökar för att konvertera sin nuvarande bensinbil till en gasbil.

I dag är det endast ett fåtal företag som utför konverteringen men efterfrågan är alltså stor bland privatpersoner, och enligt Mats Landin är intresset bland företag och kommuner enormt just nu.

Det här märker också företaget AFV i Göteborg, som i samarbete med Volvo just har börjat omvandla bensindrivna bilar till gasbilar. Här räknar man med att öka produktionen från 100 bilar i december förra året till 3 000 under hela 2010.

Även Växjöföretaget Konvegas har fått mer att göra det senaste året, berättar Alexander Enulescu.

– Efterfrågan är väldigt stor i dagsläget. Under det sista kvartalet förra året konverterade vi uppåt 40 bilar, säger han.

I verkstaden på Tekniska Verken i Linköping står tre nya Volvobilar som ska omvandlas från bensin- till gasbilar. Varje bil tar mellan 20 och 25 timmar att bygga om, och kostnaden ligger i dag på omkring 40 000 kronor exklusive moms per bil, beroende på vilken modell det handlar om.

I åtta år har det kommunala bolaget jobbat med konvertering, men hittills har man nästan enbart vänt sig till företag, kommuner och landsting.

För privatpersoner är det fortfarande en dyr och inte helt lätt procedur att göra om sin bil till gasdrift, men har man rätt bilmodell kan det ändå löna sig, säger Mats Landin.

– Ett bilbyte är sällan en bra affär. Vill jag köra på gas och har en bil som kan efterkonverteras, så slipper jag köpa en ny bil. Det är egentligen den största poängen.


Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".