Jemen pekas ut som al-Qaida-fäste. Arkivfoto: Mohammed al-Qadhi/Scanpix.

Inga fler Guantánamofångar till Jemen

Uppdaterad: 23:43
USA kommer tills vidare inte att skicka fler fångar från Guantánamolägret till Jemen. Beskedet kommer efter det misslyckade attentatet mot ett flygplan på juldagen. Det har kopplats till al-Qaida i Jemen. Samtidigt har nu USA återigen öppnat sin ambassad i landet.

Bara någon timme innan president Obama avslutade sitt möte i Vita huset med de ansvariga cheferna för USA:s säkerhets- och underrättelsearbete, kom beskedet från Vita huset att USA tills vidare avbryter arbetet med att överföra Guantánamofångar till Jemen.

Efter attentatsförsöket i Detroit på juldagen, som presidenten själv har kopplat till al-Qaida i Jemen, har regeringen haft hård press på sig att inte skicka fler fångar till landet. Många befarar nämligen att fångarna skall börja ägna sig åt terrorism.

Vita Husets talesperson Robert Gibbs säger att läget i Jemen just nu gör att det inte är någon bra idé att skicka fler fångar dit. Hur länge stoppet kommer att gälla fanns det däremot inga uppgifter om.

Gibbs underströk dock att regeringen fortfarande arbetar för att stänga Guantánamolägret. Det skulle ha varit klart om bara några veckor, enligt presidentens löfte för ett år sedan. Nu blir stängningen kraftigt försenad, och i nuläget vet inget när den kan ske.

Regeringen har ju beslutat att flytta flera Guantánamofångar till ett fängelse i delstaten Illinois istället, och kvällens beslut kommer att göra att ännu fler fångar kan föras till det fängelset istället.

Ungefär hälften av de kvarvarande 198 fångarna på Guantánamo är från Jemen. Sedan tidigare har flera fångar återförts till landet, men USA misstänker att vissa av de frisläppta fångarna nu är ledande terrorister istället.

Sent på kvällen svensk tid presenterade president Obama hur man ska arbeta för att förhindra framtida terrorattacker mot USA.

Obama sa bland annat att USA:s säkerhetstjänst hade nödvändig information om det planerade flygplansattentatet på juldagen, men misslyckades med att dra rätt slutsatser av informationen.

Underrättelsearbetet kommer nu att ses över.

Tidigare har säkerhetskontrollerna på flygplatser utökats och fler personer, som finns på listor med terroristmisstänkta, kommer att förbjudas att flyga till USA.


Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista