Saabanhängare manifesterade i Detroit på tisdagen med budskapet att rädda Saab. Foto: Paul Sancya/Scanpix.

Regeringen ska träffa GM och Ford

Uppdaterad: 02:55
I nästa vecka åker en delegation från den svenska regeringen till Detroit i USA för att diskutera framtiden för Volvo och Saab med ägarna. Samtidigt har det dragits igång protester på flera håll i världen mot beslutet att avveckla Saab.

En grupp Saabentusiaster samlades i går kväll svensk tid utanför GM:s huvudkontor i Detroit. De ville trycka på för att förmå GM att sälja Saab istället för att lägga ner det. Samtidigt fortsätter GM diskussionerna med de budgivare på Saab som fortfarande finns med i processen.

– Rädda Saab genom att sälja det, det var huvudbudskapet från de Saabägare som mötte upp i kylan  utanför GM:s huvudkontor i Detroit i går kväll svensk tid berättar Ryan Emge, iniativtagare till manifestationen.

Han är Saabägare från delstaten Maine och driver hemsidan Saabhistory.com. På vindrutorna på de prydligt parkerade bilarna fanns skyltar med uppmaningen till GM om att rädda det svenska bilföretaget från nedläggning.

Ryan Emge berättar att Saabfolk hade kommit från alla möjliga håll i USA för att visa GM sitt engagemang. Arrangören uppskattar deltagarantalet till cirka 50 personer medan vissa medieuppgifter från Detroit talar om ett 30-tal, även några Saabförsäljare deltog i manifestationen.

En svensk regeringsdelegation kommer i nästa vecka enligt medieuppgifter att träffa GM:s ledning i Detroit för att diskutera processen kring Saab vidare. Statssekreterare Jöran Hägglund säger till TT att uppdraget nu är att se till att GM har all den information företaget behöver inför Saabbeslutet. Hägglund säger dock också att inte ens regeringen kan försvara om GM säljer Saab till vilket pris som helst.

GM är fortfarande mycket tystlåtet, men säger att diskussioner om Saab med några budgivare fortfarande pågår.

– Vi hoppas att en affär ska kunna bli av, men just nu har vi inget mer att säga, säger Tom Wilkinsson, presstalesman på GM i Detroit till Ekot.

I Tyskland har en sajt för Saabanhängare samlat över 19 000 namn. Och i flera länder planerar Saabklubbar protestrallyn den 17 januari, skriver TT.

Den svenska regeringsdelegationen, som åker till Detroit i samband med den internationella bilsalongen där, ska med Fordledningen också diskutera den planerade försäljningen av Volvo personvagnar till kinesiska Geely.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".