Barack Obama sa att amerikanska liv står på spel. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

Obama arg över misstag kring säkerhet

Uppdaterad: 07:07
En hörbart irriterad amerikansk president har återigen kritiserat sina egna myndigheter för att de inte kunde stoppa attentatsförsöket mot ett flygplan över Detroit. USA:s regering har också beslutat att tills vidare sluta skicka Guantánamofångar till Jemen.

– Vi hade tillräckligt med information för att klara av att avslöja och stoppa attentatsförsöket på juldagen. Men vår underrättelsetjänst misslyckades med att foga samman informationen, sa president Barack Obama när han i går kväll svensk tid höll ett kort, och i tonläget ovanligt skarpt, anförande efter ett två timmar långt möte med de ansvariga ministrarna och tjänstemännen för USA:s säkerhets- och underrättelsearbete om vad som brast på juldagen.

– Det här är inte acceptabelt och något som jag inte tolererar, var Obamas hårda omdöme om det inträffade.

Tidigare har Obama använt ordet systemfel och han upprepade i går behovet av att förbättra både underrättelsearbete och säkerhetsrutiner.

Den hårda tonen var ett tydligt försök av Obama att nu ta initiativet i den hätska debatten om hur regeringen sköter antiterroristarbetet, som pågått ända sedan juldagen då en nigeriansk medborgare försökte spränga ett passagerarplan i luften över Detroit.

Rent konkret presenterade Obama inte så många nya säkerhetsnyheter i går. De pågående utredningarna i frågan kommer att bli färdiga först senare den här veckan. Men det står i alla fall klart att misstänkta personer kommer att få svårare att flyga till USA framöver.

Amerikanska visa ska lättare kunna dras tillbaka, utökade säkerhetskontroller för folk som flyger från 14 utpekade, mest muslimska länder, ska införas och fler säkerhetsvakter kommer åka med på flyg mot USA i fortsättningen, bland annat.

– Vi måste och kommer att bli bättre och det snabbt, amerikanska liv står på spel, sa presidenten ovanligt dramatiskt.

Han berättade också att USA tills vidare inte som planerat kommer skicka några fångar från Guantánamolägret till Jemen.

Presidenten själv har ju tidigare pekat ut al-Qaida i just Jemen som ansvarigt för terrorförsöket på juldagen och politiska motståndare har de senaste dagarna i starka ordalag uppmanat presidenten att inte föra fler Guantánamofångar till Jemen och presidenten går dem alltså nu till mötes.

Cirka 90 av de 198 kvarvarande fångarna i Guantánamofängelset är från Jemen och många menar att risken är stor att många av dem kommer ägna sig åt terrorism om de skickas tillbaka.

Samtidigt kom det också intern amerikansk kritik mot det amerikanska underrättelsearbetet i det pågående kriget i Afghanistan.

Den högste chefen för Natos underrättelseinsatser i Afghanistan, amerikanen Michael Flynn, skriver i en mycket kritisk rapport bland annat att det amerikanska underrättelsearbetet i landet inte bidrar med sådana uppgifter som till exempel presidenten vill ha svar på när det gäller Afghanistan.

"Det är inte undra på att många beslutsfattare litar mer på tidningsuppgifter än på underrättelseinformation", skriver Michael Flynn bland annat i sin rapport.

Rapporten skrevs före händelsen för några dagar sedan på en amerikansk militärbas i Afghanistan, då sju CIA-anställda sprängdes i luften i ett självmordsattentat.

Nu visar det sig att attentatsmannen var en  jordansk dubbelagent, som jobbade bland annat åt CIA. Han släpptes, enligt New York Times, in på militärbasen utan någon större kontroll, eftersom CIA trodde att han skulle fortsätta att leverera viktig information om al-Qaida.

Men i stället detonerade han en sprängladdning som han hade på sig i en väst mitt bland de CIA-anställda och orsakade en av de hittills dödligaste attackerna mot den amerikanska underrättelseorganisationen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista