Georgien vill konkurrera med rysk tv

En ny tv-kanal som sänder på ryska i Kaukasus har startats i Georgien. Kanalen är tänkt som en konkurrent till nyhetsförmedlingen i ryska medier, som dominerar regionen.

Ett nyhetstelegram om att Abchazien hoppas på att bli erkänt som självständig stat av fler länder under 2010. Kaukasus Kanal 1, som den georgiska ryskspråkiga tv-kanalen heter, ägnar stort utrymme åt relationerna mellan Georgien och dess utbrytarrepubliker, Abchazien och Sydossetien.

Men också de ryska delrepublikerna i norra Kaukasus, som till exempel Tjetjenien, bevakas i kanalens nyhetssändningar.

Än så länge finns Kaukasus Kanal 1 bara på internet men på sikt planeras sändningar via satellit och kabelnät. Ledningen för det statsägda georgiska tv-bolaget, som står bakom den nya kanalen, kallar projektet för "en dialog med grannrepublikerna".

Samtidigt kritiserar Georgien de ryska tv-kanalernas ensidiga rapportering i Kaukasus och säger att den egna ryskspråkiga kanalen är en möjlighet att få veta sanningen om vad som händer inte bara i den egna regionen, utan också i Moskva.

Relationerna mellan Ryssland och Georgien har varit frostiga i flera år och efter det korta kriget kring Sydossetien i augusti 2008 är kontakterna så gott som helt brutna. På senare tid har det funnits tendenser till ett försonligare tonläge länderna emellan.

Diskussioner förs om att åter öppna en gränsövergång mellan Georgien och Ryssland och den här veckan flyger för första gången sedan 2006 chartrade passagerarplan mellan den georgiska huvudstaden Tbilisi och flera ryska städer. Förhandlingar har också påbörjats om att återuppta reguljära flygningar mellan Moskva och Tbilisi.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista