Irriterade svar på Islands bankbeslut

Den brittiska regeringen anser att det vore oförnuftigt av Island att inte ersätta för de förluster som sparare i Storbritannien och Nederländerna har gjort på den isländska bankkraschen.

Det handlar om närmare 40 miljarder kronor och i går sa Islands president nej till en lag om ersättning.

– Islänningarna skulle med ett nej säga att de inte vill vara en del av det internationella finansiella systemet och kunna gå miste om lån från till exempel Internationella valutafonden, säger den brittiske finansmarknadsministern Paul Myners.

Liknande tongångar hörs från den holländska regeringen. De båda länderna anses också ha hotat med att sätta käppar i hjulet för Islands ansökan om EU-medlemskap.

Men nu är det ju inte så att den isländske presidenten Ólafur Ragnar Grímsson säger nej till att betala mångmiljardskulderna som orsakades av den isländska internetbanken Icesaves konkurs, utan det handlar om villkoren.

I augusti förra året röstade det isländska Alltinget för en återbetalningsplan som begränsade betalningarna till sex procent av Islands bruttonationalprodukt. Det sa Storbritannien och Nederländerna nej till och krävde en tuffare avbetalningsplan.

Den isländska regeringen ställde upp på det men en kraftig folklig protest fick alltså presidenten att stoppa förslaget i går. Nästa steg blir folkomröstning och omkring 70 procent av islänningarna väntas rösta nej.

Island kommer sannolikt att folkomrösta om det omdiskuterade Icesave-avtalet den 20 februari. Det islänska Alltinget har kallats till extramöte på fredag för att behandla folkomröstningsfrågan.

För att undvika ett nederlag i en folkomröstning är nu ett alternativ för den isländska regeringen att försöka sig på en ny förhandlingsomgång med Nederländerna och Storbritannien.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista