Palestinierna protesterar mot att Egypten har stoppat leveranser med förnödenheter till Gaza. Foto: Scanpix.

Egyptisk soldat dödad vid Gaza-gränsen

Oroligheter rapporteras från gränsen mellan Egypten och Gaza i dag, där bland annat stenkastande palestinier protesterade mot Egyptens beslut att hindra delar av en konvoj med förnödenheter att nå Gaza. En egyptisk soldat har dödats.

Dödsskjutningen skedde efter att ett par hundra palestinska ungdomar protesterat mot Egyptens 28 månader långa blockad, som innebär att man inte släpper igenom varor som fraktas mellan Egypten och Gaza, med undantag av mediciner.

Demonstrationen hade sammankallats av den styrande islamiströrelsen Hamas i Gaza. Men demonstrationerna urartade då palestinska ungdomar började kasta stenar mot de egyptiska soldaterna och poliserna på andra sidan gränsen.

Egyptierna svarade med att öppna eld mot demonstranterna och även Hamas egna soldater öppnade eld för att skingra demonstranterna.

Enligt nyhetsbyrån AP skadades minst tio palestinier i samband med tumulten som följde.

Demonstrationen i Rafah var i sig resultatet av oroligheter i går kväll i den egyptiska hamnstaden El-Arish, där delar av en internationell hjälpkonvoj till just Gaza stoppades av de egyptiska myndigheterna.

Bakom konvojen står den brittisk-baserade propalestinska organisationen Viva Palestina som engagerat hundratals propalestinska aktivister från alla möjliga länder som följer med konvojen.

När de egyptiska myndigheterna stoppade ett femtiotal av de cirka 200 lastfordon som skulle frakta förnödenheter till Gaza började oroligheterna mellan de propalestinska aktivisterna och egyptisk polis i hamnområdet.

I oroligheterna skadades ett femtiotal aktivister och egyptiska poliser under gårdagskvällen och natten.

De här senaste oroligheterna är minst sagt pinsamma för Egypten då en rad arabländer kritiserat Egypten för dess samarbete med Israel i fråga om blockaden som riktas mot det Hamasstyrda Gaza.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista