Förra ministern Patricia Hewitt är en av Browns kritiker.
Storbritannien

Brown ifrågasätts bland sina egna

Uppdaterad: 17:40
I Storbritannien har premiärminister Gordon Brown hamnat i blåsväder igen. Två före detta ministrar kräver nu en omröstning om han ska vara kvar som ledare för Labourpartiet. En av dem är före detta hälsoministern Patricia Hewitt.

Med jämna mellanrum den senaste tiden har det bubblat upp rykten att Gordon Brown inte har stöd av sina närmaste ministrar, att det i det fördolda skulle planeras en kupp mot honom.

Sakpolitiskt har det handlat om olika syn på hur man ska hantera den ekonomiska krisen.

I våras ansågs det att Gordon Brown var illa ute. Han fick kritik för att inte vara den rätte att leda partiet inför valet, också då fanns krav på förtroendomröstning.

Fem ministrar avgick ur regeringen, en av dem Geoff Hoon som i dag tillsammans med Patrica Hewitt kräver en sluten omröstning bland Labours parlamentsledamöter redan på måndag.

– Det skulle en gång för alla få bort ledarskapsfrågan inför valet och vara det bästa för att kunna besegra de Konservativa, säger Patricia Hewitt.

I våras klarade sig Gordon Brown mycket för att han fick stöd av en av de tyngsta Labourministrarna, näringsminister Peter Mandelson.

I ett pressmeddelande på eftermiddagen säger Peter Mandelson att det inte finns någon anledning av att överreagera på dagens utspel. Ingen i minister avgår och regeringsarbetet fortsätter som vanligt, skriver han.

Också andra ministrar har gått ut och gett sitt stöd till Grodon Brown.

En av dem, Europaminister Chris Bryant, säger till BBC att han inte tror att det blir något av det här.

– Ministrarna tror nog att de släppt en atombomb men det ser mer ut som en säkrad handgranat, säger Chris Bryant.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".