Än hoppas många på att en köpare ska komma och rädda Saab. Foto: Paul Sancya/Scanpix.

Budtiden på Saab går ut i morgon

Regeringen har nu kontinuerliga kontakter med de kvarvarande Saab-spekulanterna som senast i morgon ska komma in med sina slutbud.

– Jag är inte helt säker på att torsdag den 7 januari är en ödesdag på det sättet. Det viktiga nu är att de får in buden. Vi håller nära kontakt med dem och vi ska nu träffa dem i Detroit för att ytterligare kunna räta ut eventuella frågetecken, säger näringsdepartementets statssekreterare Jöran Hägglund.

På lördag åker statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet och kollegor på finansdepartementet till Detroit för att i samband med den stora internationella bilsalongen träffa ledningarna för både GM och Ford.

Jöran Hägglund vill göra klart att GM har all information och att det till exempel inte finns några missförstånd kring lånen från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Jöran Hägglund vill också få klarhet i GM:s tudelade budskap den senaste tiden som dels har handlat om att Saab ska avvecklas och dels om att de intressenter som kvarstår ska komma med bud senast i morgon.

– Å ena sidan ger det ju ett visst hopp och å andra sidan skapar ju all otydlighet en viss oro för alla människor som är inblandade. Men bara det faktum att de nu har sagt att de ska titta på de bud som kommer in ger väl ändå någon slags öppning att det kanske trots allt skulle gå att hitta en annan väg fram än avveckling.

Och det finns så pass mycket hopp att det är anledning för er att åka dit?

– Ja, vi bör vara där. Vi ska ju också träffa Ford för att uppdatera oss ytterligare kring deras försäljningsprocess. Det är klart att oavsett GM:s ställningstagande är det viktigt för oss att direkt, öga mot öga med dem, i så fall också få diskutera både vad en avveckling innebär och naturligtvis om det finns en annan möjlighet, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".