Sex poliser dödade i attentat i Dagestan

I den ryska delrepubliken Dagestan dödades i dag sex poliser vid ett självmordsattentat. Flera av poliserna satt i den bil som hindrade fordonet med sprängmedel att köra in genom grinden till en polisstation.

En bil av märket Niva, en rysktillverkad jeepmodell, försökte i morse forcera grindarna till en polisstation i utkanten av delrepubliken Dagestans huvudstad Machatjkala.

En polisbil vid infarten lyckades hindra Nivan att ta sig in på området varpå den kraftiga sprängladdningen detonerade.

De tre polismännen i den hindrande bilen samt ytterligare tre i vaktkuren dödades och närmare 20 personer skadades, bland dem också förbipasserande.

Förmodligen undveks en större förödelse eftersom 150 poliser just då fanns innanför polisstationens grindar för att påbörja sin arbetsdag.

I grannrepubliken Ingusjien utfördes i augusti förra året ett liknande attentat när en lastbil med sprängmedel lyckades ta sig igenom grindarna till en polisstation. Den gången dödades 24 personer och över 200 skadades.

Under det senaste året har antalet terrorattacker ökat i Dagestan och i flera andra ryska delrepubliker i norra Kaukasus. Oroligheterna anses bero på klanfejder, fattigdom och brutalitet från myndigheterna.

För några dagar sedan hävdade den ryska säkerhetstjänsten FSB att den i just Dagestan beslagtagit datorer som tillhör rebeller i området. I datorerna ska det ha funnits uppgifter om donationer från utlandet till islamistiska terrorister i södra Ryssland.

FSB pekade bland annat ut Turkiet, Georgien och Saudiarabien som länder varifrån stora summor skickats till olika terrorgrupper i Dagestan för att finansiera köp av vapen, medicin och fordon.

Vem eller vilka som ligger bakom dagens attentat är fortfarande okänt.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista