GM:s högste chef Ed Whitacre tror inte på någon Saabaffär. Foto: Carlos Osorio/Scanpix.

GM tror inte det går att rädda Saab

Uppdaterad: 11:31
Saabs ägare General Motors tror inte att Saab kan överleva. I går kväll sa GMs högste chef att det inte är troligt att man kan rädda Saab från nedläggning, och att Saabs fabriker kan börja stängas den här veckan.

En sista-minuten-lösning som kan rädda Saab är osannolik. Det sa General Motors högsta chef Ed Whitacre vid en pressträff i Detroit i går kväll.

Whitacre sa att han inte tror att det kommer något godtagbart bud i sista stund, och enligt nyhetsbyrån Reuters sa Whitacre också att Saabs anläggningar kan börja stängas redan den här veckan.

Det hela är egentligen enkelt, sa GM-chefen, den som visar upp pengarna kan få köpa Saab, men hittills har ingen gjort det, och därmed fortsätter processen för att avveckla Saab.

Whitacre bemötte också kritiken från de som menar att GM inte gör tillräckligt för att rädda det svenska bilmärket:

– Vi har gjort allt vi kan, sa Ed Whitacre.

Samtidigt är en delegation från svenska regeringen på väg till USA för att träffa GM:s ledning. På lördag reser bland andra statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet till Detroit för att diskutera Saabs framtid.

Den amerikanska biljätten har tidigare sagt att man fortsätter utvärdera de bud som kommer in på Saab. Den främsta spekulanten är enligt flera medieuppgifter fortfarande holländska Spyker.

Spykers vd Victor Muller har sagt att Spyker i dag kommer att lämna ett tredje uppdaterat bud på biltillverkaren Saab. Det rapporterar Dow Jones nyhetsbyrå.

Enligt Spyker har GM satt en gräns för nya bud på Saab till klockan 11 i kväll svensk tid.

GM säger till Ekot att man vill inte kommentera de uppgifterna.

Men beskedet från GM:s chef Ed Whitacre i går kväll var tydligt: Hittills anser General Motors inte att något bud håller, och det innebär att beslutet att lägga ned Saab står kvar.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".