IMF-lånen är det viktiga för Island

Förutom lån från de nordiska grannländerna, däribland Sverige, har Island ansökt om lån hos Internationella valutafonden, IMF, för att ta sig ur den finansiella krisen. Det viktiga för Island är vad som sägs om just de lånen, säger president Ólafur Ragnar Grímsson som inte vill kommentera Folkpartisten Carl B Hamiltons.

– Jag har svårt att reagera på uttalanden från individuella politiker. All respekt till våra svenska vänner, men det vi måste hantera är officiella uttalanden från IMF (Internationella valutafonden), säger Islands president Ólafur Ragnar Grímsson.

Enligt honom är det officiella budskapet att det inte finns någon koppling mellan Icesave-dispyten och samarbetet mellan IMF och Island.

Att presidenten på tisdagen valde att inte skriva under Icesave-lagen betyder inte att Island kommer strunta i att betala sina skulder till Storbritannien och Nederländerna. Redan i september godkändes en lag om att Island ska betala tillbaka.

– Lagförslaget som islänningarna nu ska ta ställning till den 20 februari handlar bara om villkoren för återbetalningen, säger president Ólafur Ragnar Grímsson.

Hoten från både Storbritannien och Nederländerna om att de kommer motsätta sig ett isländskt EU-medlemskap, om inte Icesave-lagen träder i kraft, tycker president Grímsson rimmar illa med de demokratiska värden som det moderna Europa säger sig företräda.

Han säger att Islands relationer med Storbritannien och Nederländerna hittills inte har påverkats negativt på grund av Icesave-frågan.

Mikael Sjödell
mikael.sjodell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista