1 av 3
Svenska Kraftnät varnar för ansträngd elsituation i morgon. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 3
Foto: L Elowson Tosting/SR.
3 av 3
Foto: L Elowson Tosting/SR.

Iskylan frestar på svenska elnätet

Uppdaterad: 16:09
Kylan fortsätter att sätta sina spår i hushållens och företagens elräkningar och nu har också Svenska Kraftnät utfärdat en liten varning för elnätet.

Nu i eftermiddag spikades priset på den nordiska elbörsen Nordpool för mogondagen.

Mellan klockan sju och tio kostar en kilowattimme 10 kronor och 21 öre. Det är den näst högsta noteringen den här säsongen och andra gången priset sätts till över 10 000 öre per megawattimme.

Rekordet sattes ju den 17 december med 14 577 öre, alltså 14 kronor och 57 öre per kilowattimme, den enhet som man mäter hushållsförbrukningen i.

Läget är lite anstängt faktiskt i det svenska elnätet. Så ansträngt att Svenska Kraftnät höjer från normal drift till ansträngd situation, man går från grönt till gult kan man säga.

Det betyder att produktionen inte räcker till riktigt och att det är risk för effektbrist, och det innebär att kraftsystemets störningsreserver används för att täcka förbrukning.

Det är i morgon inte långt ifrån förbrukningsrekordet på 27 000 MegaWatt från den 5 februari 2001. 26 400 Megawatt beräknas det bli i morgon eftermiddag mellan 16 och 18.

För industrierna betyder de höga elpriserna mycket, exempelvis för förpackningstillverkaren Fiskeby Board i Norrköping. De har säkrat elpriset för januari men elpriserna ger ändå anledning till oro.

– Vi är väldigt elberoende. Elpriset är vår största rörliga kostnad och vi använder ungefär 340 gigawattimmar per år och då kan man tänka sig att varje tioöring per kilowattimme ger väldigt stora kostnadsökningar för oss, närmare bestämt över 30 miljoner för varje tioöring per år, säger företagets fabrikschef Hans Hagdahl.

Hur ser du på läget just nu?

– Skulle kylan fortsätta och vi måste använda mycket el får det väldigt negativ effekt för oss. Då kommer det inte finnas någon lönsamhet för oss och då är det ju risk för verksamheten på både kort och långt sikt.

Det går åt så mycket elektricitet nu att Svenska Kraftnät varnar för en ansträngd situation i morgon.

Det betyder att produktionen inte räcker till riktigt och att det är risk för effektbrist vilket innebär att kraftsystemets störningsreserver används för att täcka förbrukningen. Driftsäkerheten är därmed reducerad.

2001 täcktes effektsituationen med att så gott som alla produktionsresurser i landet utnyttjades och genom import. Och så utnyttjades den effektreserv som fanns.

Elpriset på elbörsen Nordpool var högt då och Svenska Kraftnät gjorde något unikt, nämligen vädjade till allmänheten att vara återhållsam och det dämpade elförbrukningen med ungefär 2 000 megawatt under de kritiska timmarna.

Det ser likadant ut nu, men med den skillnaden att en vädjan om återhållsamhet knappast kommer eftersom prognosen för perioden lördag till tisdag i nästa vecka är normal drift.

Elpriset på Nordpool är i eftermiddag 306 öre, jämfört med normalpriset kring 40 öre.

För ett normalstort hushåll boende i lägenhet ger det en kostnadsökning per månad på 120 kronor ungefär. För en normalstor villa blir det lite mer.

Lisen Elowson Tosting 
lisen.elowson@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista