Gräl om pengar sliter på tysk regering

Tysklands borgerliga regering skakas av hårda inre motsättningar. Grälet handlar om den ekonomiska politiken och sänkta skatter. Trots ansträngda offentliga finanser fortsätter Liberalerna att kräva en radikal skattesänkning.

– En dekadent syn att skattelättnader för vanliga medborgare är en skänk från staten. Det är skattebetalaren som ger pengar till staten och inte tvärtom, säger Liberalernas ledare, utrikesminister Guido Westerwelle inför partivänner.

Han låter som i valrörelsen; regeringens problem med ekonomin tar han inte upp i sitt tal.

En rapport i dag från ett av de tyngre ekonomiska instituten varnar regeringen för fortsatta skattesänkningar. Den ekonomiska återhämtningen kommer att gå långsammare i Tyskland än i omvärlden. Arbetslösheten väntas stiga under 2010. Så också den offentliga skuldsättningen, inte minst i delstater och kommuner. Att tvinga dem att ta ytterligare lån vore "besinningslöst", skriver institutet DIW i sin konjunkturrapport.

Den kristdemokratiske finansministern Schäuble har sedan längre slagit till bromsen när det gäller skattesänkningar, liksom systerpartiet CSU, som också ingår i regeringen. Det finns inget utrymme nu för sänkta skatter utöver det som parlamentet beslöt om i december, anser de båda, som utgör det större blocket i regeringen.

Men Liberalerna vägrar än så länge att kompromissa. Gräl och pikar mellan partierna har blivit umgängeston i regeringen.

I slutet av januari har förbundskansler Angela Merkel kallat till trepartiledarmöte, för att söka en nystart för den regering hon kallade sin "önskeregering" efter valet i höstas.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".