30 minusgrader vid Vindelälven. Arkivfoto: Örjan Holmberg/SR.

40,8 minus i Hemavan gav köldrekord

Uppdaterad: 16:30
40, 8 minusgarder i Hemavan, isproppar i Vänern och Göta älv och fastighetsägare som får skador på sina hus. Kylan håller ett fortsatt hårt grepp om Sverige.

– Vi håller oss inne och hemma. Det blir mycket tv-tittande, men det är varmt och skönt inomhus, säger Ulrika Linder, boende i Hemavan.

Men mat och sånt?

– Vi passar på att rensa det vi har i frys och kylskåp, man får använda fantasin.

Hur länge kan ni vara inomhus?

– Jag vet inte, man hoppas att det kanske blir lite mildare i morgon för nu är mjölken snart slut.

Just nu står det 38,9 minusgrader på Ulrika Linders termometer. Kylan där gör att liftarna i skidbackarna i Hemavan/Tärnaby delvis är stängda. Bara de uppe på kalfjället, där det inte är riktigt lika kallt är öppna.

– Här nere i byn är det så kallt fortfarande. De som åker får köldskador, det är fortfarande 35 nere i byn, säger Tomas Ringbrandt, ansvarig platschef.

Då väljer ni att ha stängt?

Ja, för gästerna, personal och även vår utrustning. Liftarnas växellådor mår dåligt.  

Också bilar kärvar i kylan. Bilbärgarna runt om i landet har mycket att göra.

– Det är full fart, det är högtryck. Man får ringa till folk och säga att vi kommer när vi kommer och det är väldigt svårt att säga vilken tid, säger Pontus Westerberg, bilbärgare i Sälen-Särna-Idre.

Kylan gör också att Sjöfartsverkets samtliga fyra isbrytare har gott om jobb, något som är ovanligt säger Lars-Bertil Gustavsson, befälhavare på isbrytaren Ale.

– Vi har fått börja betydligt tidigare i år än vad vi gjort på rätt många år. Om man tittar ett år tillbaka låg fortfarande alla fyra här i ytterligare en vecka innan den första gick ut och började jobba, säger han.

Kylan ställer också till det för landets husägare. Ulf Bäckman, informationschef på IF Sverige, tror det handlar om ett tusental per dag som ringer något försäkringsbolag.

– Ungefär en tredjedel utav de som ringer som har skador på sitt hus har fått dem som en följd utav kylan, säger han.

Vad är det för typ utav skador?

– Det är vattenrör som har frusit eller spruckit.  

Vädret och kylan verkar intressera oss. Många tittar på internet vad det kommer bli för väder, eller följer prognoserna i radio och tv.

– När jag jobbar brukar jag kolla två gånger om dagen för att se hur jag ska klä på mig när jag ska gå ut på lunchen, säger en kvinna på stan i Falun.

– Varje morgon, två tre gånger, säger en man.

Lotta Myhrén
Samarbete med SR Dalarna och SR Norrbotten

lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".