Sista chansen för nya bud på Saab

Uppdaterad: 15:07
Sent i kväll går tiden ut för att lägga bud på att köpa Saab Automobile från amerikanska GM. GM:s högste chef tror inte att det går att rädda Saab men det fortsätter dyka upp nya intressenter, ända in i det sista.

Först hoppade Koenigsegg Group av sitt tänkta Saabköp i november. Därefter dök holländska sportbilstillverkaren Spyker upp som hetaste spekulant på Saab.

Före jul sa GM nej till Spyker Cars, men företaget och vd:n Victor Muller gav inte upp, utan förändrade sitt bud. Först en gång före årsskiftet och nu i dag väntas så Spyker komma med en tredje budvariant.

Montören Fredrik Almqvist på Saab i Trollhättan hoppas nu på den holländska sportbilstillverkaren.

– Jag hoppas att nu när Spyker går på en tredje gång att GM inser att de har något seriöst att komma med och att GM tar sitt förnuft till fånga och låter oss köra vidare.

I går sa högste GM-chefen Ed Whitacre att det troligen inte kommer något hållbart bud på Saab innan tidsfristen går ut klockan elva i kväll svensk tid. Men det uttalandet kritiseras av fackklubbsordföranden för Unionen på Saab i Trollhättan Anette Hellgren.

– Jag tror att det är ett typiskt förhandlingsutspel. Att det är taktiskt från deras sida nu när det börjar närma sig. Jag tycker att det är både ologiskt och otaktiskt att han gör så här och för min del kan han lika gärna hålla tyst och vänta på processen, säger Anette Hellgren.

Nu i sista stund verkar det också dyka upp andra intressenter än Spyker Cars. Enligt Dagens Arbete på nätet ska det Luxemburgbaserade investmentbolaget Genii Capital ge sig in en budgivning kring Saab Automobile, och enligt svenska regeringens bilförhandlare Jöran Hägglund kan det också komma bud på Saab från en eller ett par svenska grupperingar.

– Jag vet att det jobbas med det men hur långt det räcker återstår att se. Vi får väl avvakta dagen och se vad som händer, säger Jöran Hägglund.

Jöran Hägglund är mycket förtegen om de svenska grupper som nu i sista sekunden vill slänga in bud på Saab Automobile innan dörren stängs definitivt klockan elva ikväll svensk tid.

Hägglund vill till exempel inte avslöja om det handlar om industriella intressenter eller riskkapitalister.

Däremot pekar regeringens bilförhandlare på ett tydligt problem. Hittills har ingen av de nya svenska intressenterna kunnat visa att de har de pengar som krävs för att ta över Saab.

– Så här långt har vi inte sett något som har varit tillfredsställande, nej, säger Jöran Hägglund.

Enligt GM:s högste chef Ed Whitacre är det alltså inte troligt att det kommer något hållbart sista minuten-bud på Saab.

Eftersom GM har åtaganden mot till exempel märkesverkstäder så kan det vara mer fördelaktigt för GM att lägga ner Saab än att sälja till en ägare som inte klarar att få Saab på fötter igen. Detta trots att en avveckling kommer kosta GM miljarder.

– Om man ska avveckla under ordnade former innebär det att ta fullt ansvar för till exempel reservdelsförsörjning under många år framöver. Att se till att ingångna åtaganden genomförs. Att slumpa bort det till någon som inte har finansiell förmåga att driva företaget skulle i det perspektivet slå tillbaka på GM också. För åtagandet kring reservdelar och annat finns rimligen kvar hos dagens Saabägare, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".