Risk för ett nytt storkrig i södra Sudan

Om inte omvärlden agerar är det risk för ett nytt storkrig i södra Sudan. Den varningen kommer från tio hjälporganisationer som anser att omvärlden måste engagera sig för att konflikterna som fortfarande leder till sammandrabbningar ska kunna lösas.

Senast i helgen dödades 139 personer i etniska sammandrabbningar i södra Sudan, enligt Reuters.

Också konflikten mellan nord och syd, har förvärrats under den senaste tiden.

I fjol dödades 2 500 människor och 350 000 drevs på flykt i Sudan, enligt Internationella hjälpkommittén, IRC. De varnar för en humanitär kris i konfliktens spår.

Det har gått fem år sedan fredsavtalet efter inbördeskriget i Sudan skrevs under och de mål man satte upp då ska vara uppfyllda till januari 2011.

Men bland de konflikter som man inte hittar någon lösning på, hör den om vem som har rätt till den oljerika delen av landet som finns där gränsen mellan nord och syd har dragits.

Andra frågor rör det kommande valet i april, det första på 24 år, och frågan om en folkomröstning om en delning av jättelandet.

De tio hjälporganisationerna som är verksamma i området uppmanar grannländerna, Afrikanska unionen och FN, att medla i konflikten för att undvika ett storskaligt krig.

De säger att det inte är för sent än, men att det närmaste året är kritiskt för hur framtiden för Sudan ska bli. Det är en uppfattning som delas andra bedömare.

Det anses omöjligt att flytta fram folkomröstningen, som högst troligt kommer att leda till en delning av landet.

Förutsättningarna för att omröstningen ska genomföras på bästa sätt, måste säkras, säger Internationella hjälpkommittén, IRC.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".